Ucapan Dr Mahathir hina Melayu, kata Gerakan Pembela Ummah


Presiden Ummah, Aminuddin Yahaya (kanan) pada sidang media yang disiarkan di Facebook hari ini.– Gambar Facebook, 6 Oktober, 2019.

AMANAT Dr Mahathir Mohamad dalam Kongres Maruah Melayu hari ini menghina dan merendahkan orang Melayu, kata sebuah badan hak Melayu dan Islam, Gerakan Pembela Ummah (Ummah).

Presiden Ummah, Aminuddin Yahaya berkata kongres hari ini gagal kerana ucapan Dr Mahathir yang anti klimaks, yang merendahkan semangat orang Melayu.

“Bagi saya imej, maruah Melayu tak naik dalam kongres ini malah merupakan anti klimaks dan merendahkan semangat orang Melayu.

“Saya rasa majoriti rakyat kecewa dengan ucapan beliau. Selepas  ini rakyat kena bangun jangan pilih kerajaan begini,” katanya, dalam satu sidang media, yang rakamannya disiarkan secara langsung melalui Facebook.

Aminuddin berkata, Perdana Menteri tidak insaf kerana sering mengulang-ulang kandungan lama ucapannya, yang langsung tidak memberi gambaran mengenai perpaduan ummah.

“Saya kecewa kerana kenyataan Tun Mahathir tidak nampak sesuatu yang baru sebaliknya hanya menghina dan merendahkan orang Melayu. Ini sangat mengecewakan.

“Tidak nampak elemen untuk beliau insaf dan menuju ke perpaduan ummah tapi beliau berterusan merendahkan orang Melayu… kata mereka tak mahu susah, tak mahu bekerja  keras dan sebagainya,” katanya.

Ummah adalah antara badan masyarakat yang menyertai kongres separuh hari di Shah Alam, hari ini.

Kongres dianjurkan oleh Pusat Kecemerlangan Melayu Akademi Pengajian Melayu Universiti Malaya dengan kerjasama Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Universiti Putra Malaysia (UPM) dan Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI).

Ia disertai pemimpin politik dari semua parti politik Melayu, antaranya Setiausaha Agung Umno Annuar Musa dan Presiden PAS Abdul Hadi Awang.

Dalam ucapannya, Dr Mahathir menegaskan maruah orang Melayu bergantung pada diri mereka sendiri – bukan pada kerajaan dan bantuan atau perlindungan yang boleh diberikan oleh kerajaan.

Dr Mahathir mengingatkan orang Melayu supaya tidak membiarkan pekerjaan yang ada di negara ini dikaut oleh warga asing, sama seperti orang Melayu membiarkan kaum Cina dan India dibawa masuk oleh British untuk bekerja di lombong dan di ladang sebelum merdeka dahulu.

Katanya, mereka yang rajin berusaha itu akan berjaya, dan sejarah akan berulang semula.

Dalam ucapannya Dr Mahathir berulang kali mengingatkan orang Melayu supaya mengambil langkah berani membuang segala sikap negatif, kalau tidak mahu dipandang remeh oleh orang lain di tanah airnya sendiri. – 6 Oktober, 2019.Daftar atau log masuk di sini untuk komen.


Komen