Belum tentu kami pilih PAS, kata pengundi Sungai Bakap


Pengundi berkata PAS bukan pilihan automatik mereka pada PRK Sungai Bakap walaupun parti itu adalah penyandang di kerusi DUN berkenaan. – Gambar fail The Malaysian Insight, 15 Jun 2024.

PAS mungkin bukan pilihan automatik untuk pengundi pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Sungai Bakap akan datang walaupun parti itu adalah penyandang di kerusi DUN berkenaan, kata pengundi.

Mereka memberitahu The Malaysian Insight apa yang diperlukan ialah seorang wakil rakyat yang bukan sahaja lantang tetapi responsif kepada keperluan pengundi.

Malah mereka hanya akan membuat keputusan siapa yang akan disokong selepas meneliti senarai calon.

Demikian maklum balas beberapa pengundi tempatan menjelang PRK Sungai Bakap pada 6 Julai dengan hari penamaan calon pada 22 Jun.

Kerusi DUN Sungai Bakap di Pulau Pinang kosong berikutan kematian penyandangnya Nor Zamri Latiff, 56, pada 24 Mei lalu akibat radang perut.

Zamri yang merupakan Yang Dipertua Pas Nibong Tebal memenangi kerusi itu pada PRN Ogos lalu menewaskan calon Pakatan Harapan Nurhidayah Che Rose dengan majoriti 1,563 undi.

PH memilih ahli akademik bersara Joohari Ariffin sebagai calonnya untuk PRK itu. Pemimpin berusia 60 tahun itu pernah mengajar di Nibong Tebal dan aktif dalam pelbagai aktiviti sosial dan kebajikan.

Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Muhyiddin Yassin berkata calon daripada gabungan itu adalah daripada PAS dan mereka dijangka menamakan calon hari ini.

Pemandu lori Hamzah Nordin berkata Adun yang akan datang bukan sahaja perlu menyuarakan perkara-perkara dalam dewan dan media sosial, tetapi juga menangani isu-isu tempatan yang kadang-kadang mungkin remeh kepada orang luar.

Antara harapannya ialah termasuk gelanggang futsal untuk belia supaya mereka mempunyai platform untuk bermain bola sepak dalaman.

Katanya, Kawasan lain di Nibong Tebal mempunyai gelanggang futsal tetapi tidak di Sungai Bakap.

“Saya tidak mempunyai banyak keinginan. Keadaan di sini agak biasa dan normal,” kata Hamzah.

Beliau berkata ramai pekerja tempatan mendapat pekerjaan di Kawasan lain di Pulau Pinang manakala terdapat sebuah taman perindustrian di Sungai Baong berhampiran yang menawarkan kemudahan kepada masyarakat yang lebih suka bekerja berhampiran tempat tinggal mereka.

Mengenai dakwaan kekurangan bekalan air yang teruk, Hamzah berkata ia tidak berlaku.

“Sebenarnya mereka yang tinggal berhampiran sempadan Kedah berdepan kekurangan tetapi di Sungai Bakap, kami mendapat bekalan yang stabil sekarang.

“Gangguan sekali-sekala mungkin dua kali seminggu dan kebanyakannya adalah dari 5 petang hingga 7 malam,” kata Hamzah.

Pengundi tempatan Osman Rawa berkata seperti orang lain, penduduk di sini prihatin dengan isu harian termasuk banjir kilat.

Beliau berkata bekas Adun Zamri dikenali dalam kalangan masyarakat.

“Kami mengenali beliau sebagai orang tempatan. Kami tidak pasti sama ada pengundi akan terus menyokong partinya (PAS). Kedua-dua PH dan Perikatan Nasional (PN) mendapat sokongan di sini,” katanya.

Pendaftaran pemilih terkini menunjukkan terdapat 39,279 pengundi di kawasan itu, 39,222 daripadanya pengundi biasa dan 57 anggota polis.

Pada pilihan raya Ogos lalu, Melayu membentuk 59.36% daripada pengundi, Cina (22.54%), India (17.39%), dan etnik lain (0.71%).

Isu kos sara hidup

Peniaga Lim Ah Huan berkata mana-mana pihak yang boleh membendung kenaikan kos sara hidup akan mendapat tempat di hati pengundi kerana terdapat kebimbangan terhadap kuasa beli mereka.

“Ia sama ada memerlukan cara untuk mengurangkan kos atau meningkatkan kapasiti pendapatan kami supaya dapat menangani isu kos sara hidup,” katanya.

Lim menyarankan kerajaan cuba mengurangkan bilangan pemain dalam rantaian bekalan untuk mengurangkan kos dalam logistik supaya harga barangan juga dapat dikurangkan.

Pemerhati politik Rahmad Isahak dalam pada itu berkata pengurangan subsidi diesel mungkin mendorong pengundi protes untuk menyokong PN.

“Tidak banyak isu setempat di Sungai Bakap tetapi terdapat kebimbangan penurunan harga bahan api boleh mencetuskan kesan melata terhadap isu kos sara hidup.”

Rahmad juga berkata pengundi kini sudah bijak dan mereka mahu mempunyai pemimpin yang tulen, bukan mereka yang berdakwah tetapi bertindak sebaliknya. – 15 Jun 2024.

Berita penuh di sini.Daftar atau log masuk di sini untuk komen.


Komen