Tehran kutuk serangan Pakistan di wilayah Iran


KEMENTERIAN Luar Iran mengecam serangan Pakistan ke atas sebuah kawasan sempadan di tenggara negara itu pada Khamis, menurut Agensi Berita Iran IRNA.

Jurucakapnya, Nasser Kanaani berkata Kementerian Luar Iran telah memanggil kuasa usaha kedutaan Pakistan untuk membantah serangan peluru berpandu itu.

Serangan peluru berpandu Pakistan itu menyebabkan seramai sembilan orang terbunuh, termasuk tiga wanita, empat kanak-kanak dan dua lelaki tanpa kerakyatan Iran.

Kementerian Luar Pakistan yang mengeluarkan kenyataan selepas serangan itu, menekankan penghormatan penuh Islamabad terhadap integriti wilayah Iran.

Dalam kenyataan yang dibacakan oleh jurucakap Kementerian Luar Pakistan, Mumtaz Zahra, Pakistan menggambarkan Iran sebagai ‘negara bersaudara’ dan menyatakan usaha berterusannya untuk mencari penyelesaian bersama bagi isu itu.

Kenyataan itu menegaskan bahawa serangan pada Khamis adalah selaras dengan keselamatan dan kepentingan Pakistan.

Menurut laporan media tentera Pakistan melancarkan serangan terhadap tempat persembunyian pengganas di wilayah Sistan-Baluchestan di Iran pada Khamis. – Bernama, 19 Januari, 2024.Daftar atau log masuk di sini untuk komen.


Komen