Jangan mainkan isu agama di Sg Bakap, kata Saifuddin Nasution


Setiausaha Agung PKR Saifuddin Nasution Ismail berkata pengundi tidak seharusnya menyokong mana-mana parti yang bersandarkan agenda agama. – Gambar fail The Malaysian Insight, 23 Jun, 2024.

PEMBANGKANG disaran menggunakan Pilihan Raya Kecil (PRK) Sungai Bakap untuk menjelaskan perancangan dan agenda untuk rakyat serta bukan untuk menimbulkan kebencian agama, kata Setiausaha Agung PKR Saifuddin Nasution Ismail.

Berucap pada satu majlis di Sungai Bakap malam tadi beliau berkata pengundi tidak seharusnya menyokong mana-mana parti yang bersandarkan agenda agama.

“Kempen pilihan raya bermakna kedua-dua parti menentang satu sama lain dengan dasar, rancangan dan agenda apabila mereka mendapat hak untuk mentadbir serta apakah usaha mereka untuk membantu rakyat.

“Pilihan raya bukanlah tempat untuk kami berkata ‘pilih kami dan ini bermakna anda seorang Muslim dan jika anda tidak melakukannya, anda bukan saudara kami’. Anda tidak boleh berbuat demikian. Ini bukan untuk menentukan kepercayaan pengundi tetapi tentang bagaimana kita mentadbir negara,” katanya sebagai berkata dalam bernama.

PRK Sungai Bakap pada 6 Julai ini akan menyaksikan calon Pakatan Harapan (PH) Dr Joohari Ariffin bertarung satu lawan satu dengan calon Perikatan Nasional (PN) Abidin Ismail.

Saifuddin yang juga menteri dalam negeri menggesa pengundi menyokong Joohari supaya Sungai Bakap mendapat manfaat.

“... insya-Allah banyak kelebihan jika pengundi Sungai Bakap memilih calon kerajaan perpaduan kerana terdapat ramai Exco kerajaan negeri yang boleh membantu bersama mereka di peringkat persekutuan,” katanya. – 23 Jun, 2024.Daftar atau log masuk di sini untuk komen.


Komen