Ireland beri bantuan €13 juta kepada rakyat Palestin


Penduduk Gaza berdepan kekurangan yang teruk kerana wilayah itu ditutup susulan serangan 7 Oktober oleh pejuang Hamas ke atas komuniti dan pos tentera Israel. – Gambar EPA, 19 Oktober, 2023.

IRELAND pada Rabu mengumumkan pakej bantuan kemanusiaan segera sebanyak €13 juta (AS$13.7 juta) kepada rakyat Palestin sambil menyeru gencatan senjata dalam konflik Israel-Hamas.

Dana itu akan hampir menggandakan bajet bantuan Ireland kepada agensi PBB yang menyokong rakyat Palestin, kata kerajaan, yang pada mulanya ditetapkan pada jumlah €16 juta untuk tahun ini.

“Ini adalah krisis yang tidak boleh ditunggu,” kata menteri luar negeri Michael Martin dalam satu kenyataan, sambil menyeru Kesatuan Eropah memberikan segala bantuan dengan segera.

Mengulangi gesaan Perdana Menteri Leo Varadkar, Martin turut meminta pembukaan koridor kemanusiaan dari Mesir ke Semenanjung Gaza—yang diumumkan Israel pada Rabu akan membenarkannya.

Penduduk Gaza berdepan kekurangan yang teruk kerana wilayah itu ditutup susulan serangan 7 Oktober oleh pejuang Hamas ke atas komuniti dan pos tentera Israel.

Serangan dan perang yang tercetus meragut kira-kira 1,400 nyawa di Israel dan 3,478 di Gaza, menurut pegawai di kedua-dua pihak. – AFP, 19 Oktober, 2023.



Daftar atau log masuk di sini untuk komen.


Komen