Keluar Pakatan idea Dr Mahathir, kata Hamzah Zainuddin


Mohd Farhan Darwis

Dr Mahathir Mohamad yang mahu Bersatu keluar daripada Pakatan Harapan, kata Setiausaha Agung Bersatu Hamzah Zainudin. – Gambar The Malaysian Insight oleh Afif Abd Halim, 29 Mei, 2020.

SETIAUSAHA Agung Bersatu Hamzah Zainudin dari kem Muhyiddin Yassin mendakwa Dr Mahathir Mohamad sebenarnya yang mahu Bersatu keluar dari Pakatan Harapan (PH) dalam usaha besar untuk mengendurkan keyakinan rakyat terhadap DAP dan pada masa sama, mengukuhkan kepimpinan Melayu.

Katanya, beliau hanya menjalankan tugas yang diarahkan oleh Dr Mahathir kepadanya, sejak menyertai Bersatu selepas keluar dari Umno pada pertengahan Disember 2018. 

Hamzah, Ahli Parlimen Larut, adalah antara tujuh ahli Parlimen bekas Umno yang diterima masuk Bersatu pada Februari 2019.

Sehubungan itu, katanya, tindakan Dr Mahathir letak jawatan perdana menteri dan pengerusi Bersatu pada hujung Februari lalu mengejutkan pimpinan parti kerana beliau sendiri sebelum itu yang mengarahkan usaha penyatuan pimpinan Melayu.

“Tujuan Dr Mahathir (jemput saya sertai Bersatu) untuk kukuhkan Bersatu dan saya bersetuju, rakan-rakan juga bersetuju.

“Selepas itu perbincangan berlaku dari masa ke masa, Dr Mahathir minta bukan sahaja kukuhkan Bersatu tapi kurangkan keyakinan rakyat terhadap DAP.

“Dr Mahathir mahu pemimpin Melayu bersatu kembali. Saya lakukan,” katanya dalam sidang media di ibu pejabat Bersatu di Petaling Jaya, hari ini.

Hamzah menjelaskan Dr Mahathir menyuarakan ideanya itu dalam perbincangan mereka yang turut disertai oleh Muhyiddin selalu presiden parti, Timbalan Presiden Mukhriz Mahathir, serta Pengerusi Bersatu Perak Ahmad Faizal Azumu dan Dr Latif Ahmad, seorang lagi ahli Parlimen bekas Umno yang menyertai parti.

“(Perbincangan dibuat) di rumahnya (Dr Mahathir), nak cari jalan bagaimana Bersatu nak keluar dari PH.

“Saya kata okay, kita sama-sama buat dan yang lain adalah sejarah. 

“Apabila Dr Mahathir letak jawatan kami terkejut. Saya dan Muhyiddin juga terkejut,” kata Hamzah.

Hamzah berkata, tidak timbul tuduhan kononnya beliau memecahbelahkan Bersatu kerana segala arahan itu diterimanya daripada Dr Mahathir selepas menyertai Bersatu pada Februari tahun lalu.

“Maka ketika itu saya buat kerja atas arahan perdana menteri ketika itu. Segala apa saya lakukan (termasuk) Kongres Maruah Melayu, dilakukan besar-besaran… tak mungkin saya boleh lakukan kalau bukan arahan perdana menteri.

“Mana mungkin saya pecah belahkan (parti), tetapi saya melakukan apa yang Dr Mahathir mahu,” kata Hamzah.

Hamzah adalah antara penggerak utama Kongres Maruah Melayu pada Oktober 2019.

Dr Mahathir hadir menyampaikan ucap tama dalam kongres itu dan mempertahankan kehadirannya di tengah-tengah kritikan banyak pihak termasuk dalam kalangan pemimpin PH sendiri.

Hamzah juga menegaskan Muhammad Suhaimi Yahya masih kekal setiausaha kerja Bersatu, walaupun Suhaimi dipecat Marzuki Yahya.

“Marzuki bukan lagi setiausaha agung, saya setiausaha agung, jadi tidak timbul dua setiausaha kerja.

“Setiausaha kerja pelantikan presiden parti. Selagi mana presiden tak pecat Suhaimi beliau masih setiausaha kerja yang sah. Saya sebagai setiausaha agung, beliau masih lagi setiausaha kerja,” kata Hamzah.

Pada Mac lalu, Muhyiddin mengumumkan Marzuki bukan lagi setiausaha agung Bersatu dan diganti oleh Hamzah.

Hamzah diketahui mendukung Muhyiddin, sementara Marzuki memihak kepada Dr Mahathir.

Bersatu kini terpecah dua ekoran kerjasama politik dengan Umno untuk membentuk kerajaan baharu di Putrajaya, hampir tiga bulan lepas.

Pada sidang media Dr Mahathir di ibu pejabat Bersatu hari ini, beliau turut melantik Timbalan Pengerusi Bersatu Kelantan Sazmi Miah sebagai setiausaha kerja.

Sidang medianya diadakan dua jam sebelum sidang media Hamzah. – 29 Mei, 2020.


Daftar atau log masuk di sini untuk komen.


Komen