Polis kenal pasti dalang di sebalik 'video Haziq'


Ketua Polis Negara Abdul Hamid Bador berkata, beberapa individu dikenal pasti berhubung kes pembikinan dan penyebaran video seks didakwa mengaitkan seorang menteri. – Gambar fail The Malaysian Insight, 14 Julai, 2019.

POLIS mengenalpasti dalang di sebalik pembikinan dan penyebaran video seks dikaitkan dengan seorang menteri, kata Ketua Polis Negara Abdul Hamid Bador.

Siasatan mendapati wujud konspirasi pakatan tertentu dalam pembikinan itu untuk menjatuhkan seseorang, katanya seperti dilaporkan Bernama.

Beliau tidak menolak kemungkinan individu berkenaan yang sudahpun ditahan itu termasuk ahli parti politik dan NGO.

“Siasatan kes ini tertumpu kepada dua siasatan, iaitu kami menyiasat mereka yang terlibat dalam pembikinan video itu dan mereka yang menyebarkan video berkenaan.

“Dalam kes ini, kami kesan terdapat wujud konspirasi dan pakatan pihak tertentu dalam pembikinan dan penyebaran video seks yang dikaitkan seorang menteri, untuk menjatuhkan seseorang,” katanya seperti dipetik Bernama.

Video berkenaan tersebar pada pertengahan Jun lalu.

Susulan itu, bekas ketua Pemuda PKR Santubong Haziq Abdul Aziz tampil mendakwa sebagai pelaku dalam rakaman berkenaan.

Beliau juga mendakwa Menteri Hal Ehwal Ekonomi Azmin Ali sebagai seorang lagi pelaku dalam video berkenaan.

Azmin menafikan dakwaan terbabit dan menyifatkannya sebagai fitnah jahat untuk menjahanamkan kerjaya politiknya.

Pada 3 Julai lalu, Haziq yang dipecat dari PKR serta merta kerana melanggar kod etika sebagai anggota parti. 

Dalam pengakuannya, sehari selepas tersebar rakaman seks dua lelaki, Haziq turut menggesa agensi anti rasuah menyiasat Azmin yang didakwanya tidak layak menjadi pemimpin kerana korup.

Tuduhan itu juga dinafikan Azmin.

Haziq sebelum ini dipecat dari jawatan setiausaha sulit kanan kepada Timbalan Menteri Industri Utama Shamsul Iskandar Mohd Akin, yang juga ketua penerangan PKR. – 13 Julai, 2019.


Daftar atau log masuk di sini untuk komen.


Komen