TIADA pindaan dirancang untuk pengeluaran penuh umur 55 dan 60 tahun untuk ahli-ahli Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) sedia ada, kata KWSP hari ini.
KWSP berkata pilihan pengeluaran bulanan mandatori yang dicadangkan apabila mencapai umur 55 tahun hanya terpakai kepada ahli baharu yang lahir pada atau selepas 2010 dan mereka yang berdaftar selepas tarikh pelaksanaan.
“Bayaran pertama di bawah kaedah mandatori ini akan dibuat selepas persaraan ahli-ahli ini, yang dijangkakan hanya akan berlaku beberapa dekad dari sekarang,” kata KWSP dalam satu kenyataan hari ini.
Badan kerajaan yang menguruskan dana persaraan juga berkata ahli semasa yang berada di luar kategori tersebut boleh secara sukarela memilih untuk pilihan pengeluaran bulanan.
KWSP berkata cadangan itu masih diperhalusi dan mereka memberi jaminan sebarang keputusan berhubung pilihan pengeluaran bulanan mandatori hanya akan dibuat dengan pertimbangan yang teliti serta sejajar dengan komitmen KWSP untuk kepentingan masa depan yang terbaik ahlinya.
Kumpulan itu menambah mekanisme pengeluaran bulanan mandatori akan membawa Malaysia sejajar dengan amalan global yang meluas kerana negara ini kekal sebagai salah satu minoriti yang sangat kecil yang terus membenarkan pengeluaran sekaligus dan bukan pembayaran biasa.
Minggu lalu Perdana Menteri Anwar Ibrahim berkata kerajaan sedang memuktamadkan butiran cadangan mewajibkan pesara membuat pengeluaran bulanan KWSP apabila mereka mencapai umur 55 tahun.
Anwar yang juga menteri kewangan berkata Putrajaya tidak mempunyai bantahan terhadap cadangan itu tetapi ia bergantung kepada kapasiti KWSP.
Bagaimanapun beliau mengakui terdapat “bantahan” daripada pencarum yang mempunyai simpanan kecil. – 11 Julai, 2023.
Komen