Siput beliung Pantai Siring jadi sumber rezeki


Nazir Sufari

DI suatu petang di Pantai Siring, Melaka, kelihatan empat lelaki berkumpul di jeti nelayan menunggu air surut untuk mencari siput beliung, sejenis siput laut yang enak dimakan.

Ternyata mereka bernasib baik kerana cuaca cerah.

Setiap hari sejak awal Julai, Mohd Irfan Budin, 33, dan tiga rakannya mencari siput di Pantai Siring.

Irfan yang tinggal di Pulai, Merlimau, Melaka, menjual nasi lemak dan merupakan bekas ahli bina badan. 

Wabak Covid-19 menjejaskan perniagaannya dengan teruk dan hilang punca pendapatan ketika perintah kawalan pergerakan diperkenalkan.

Rakan-rakannya yang merupakan pengawal peribadi, ahli perniagaan dan kontraktor minyak dan gas, juga kehilangan pekerjaan.

Mereka terjebak idea mencari siput beliung untuk mendapatkan wang apabila seorang daripada mereka, yang menangkap udang di Pantai Siring, terjumpa siput beliung.

Ini memberi idea kepada Irfan untuk menjual siput beliung. Sekilogram dijual dengan harga RM10 dan mereka biasanya dapat menangkap 25 hingga 50kg dalam masa lima jam.

Kebanyakan yang membeli daripada mereka adalah pelanggan tetap, kata Irfan.

Bagaimanapun, kini musim hampir berakhir, yang menyebabkan hanya sedikit siput beliung ditemui.

Mereka berempat kini terpaksa menghabiskan lebih banyak masa menjelajah dasar laut untuk mendapatkan siput beliung yang enak itu.

Ia juga adalah pekerjaan yang berbahaya. Mereka berisiko bertembung ular laut beracun dan ubur-ubur. Beberapa rakan Irfan pernah digigit oleh haiwan itu dan dikejarkan ke hospital.

Namun, Irfan dan rakan-rakan berasa lega kerana mereka menemui jalan untuk menampung keperluan keluarga mereka. – 29 Ogos, 2021.

 

 

 

 

 
 


Daftar atau log masuk di sini untuk komen.


Komen