Imigresen tambah pagar automatik di pintu masuk utama negara


Sebanyak 40 pagar automatik akan dipasang bulan depan di pintu masuk Utama termasuk di KLIA Terminal bagi mengendalikan dan menangani peningkatan pelancong. – Gambar fail The Malaysian Insight, 21 Julai, 2024.

SEBANYAK 40 pagar automatik akan dipasang bulan depan di pintu masuk Utama termasuk di KLIA Terminal bagi mengendalikan dan menangani peningkatan pelancong yang memasuki negara ini, kata Ketua Pengarah Jabatan Imigresen Ruslin Jusoh.

Ruslin berkata pada masa ini, kedua-dua lapangan terbang mempunyai 10 pagar automatik setiap satu di balai pelepasan dan ketibaan.

“Selepas Covid-19, terdapat peningkatan ketara dalam bilangan pengunjung yang keluar dan masuk ke negara ini.

“Tahun ini sahaja, jabatan merekodkan 34.5 juta pelancong termasuk 12.4 juta warga asing yang keluar masuk negara ini.

“Pada awalnya pagar automatik hanya dikhaskan untuk rakyat Malaysia. Bagaimanapun bagi mengelakkan kesesakan di pusat pemeriksaan imigresen, ia diperluaskan kepada warga asing dari 10 negara pada Februari tahun lalu. Ini kemudiannya diperluaskan kepada 53 negara mulai 1 Jun,” katanya kepada portal berita The Star.

Ruslin berkata pagar automatik mengurangkan masa menunggu dengan ketara di pusat pemeriksaan imigresen di lapangan terbang.

“Proses sekarang hanya mengambil masa 10 hingga 15 saat berbanding 30 minit sebelumnya di kaunter manual.

“Sistem ini berkesan mengurangkan kesesakan di balai ketibaan Terminal 1, memastikan 85% ketibaan diproses dalam masa 25 minit, manakala pelepasan diuruskan dalam purata masa 20 minit,” katanya.

Sementara itu Ruslin memberitahu The Star penggunaan kod QR akan dilaksanakan sepenuhnya untuk penunggang motosikal di Kompleks Kastam, Imigresen dan Kuarantin (CIQ) di Kompleks Sultan Abu Bakar (KSAB) di Gelang Patah dan penumpang bas di Bangunan Sultan Iskandar (BSI) di Johor Bahru menjelang September.

Beliau melaporkan maklum balas positif semasa fasa bukti konsep, memetik pengurangan ketara dalam masa pemprosesan semasa waktu puncak.

“BSI adalah salah satu pintu masuk tersibuk di dunia dengan purata 400,000 pergerakan masuk dan keluar direkodkan setiap hari. Sehingga 18 Julai, sejumlah 197,901 penumpang menggunakan kod QR di BSI manakala di KSAB, 311,130 penunggang motosikal menggunakan kemudahan ini,” katanya. – 20 Julai, 2024.



Daftar atau log masuk di sini untuk komen.


Komen