Taufan Otis: 300 warga asing selamat dipindahkan dari Acapulco


Taufan Otis membadai pantai Pasifik di negeri Guerrero pada Rabu lepas menyebabkan kerosakan teruk terutamanya kawasan di pantai Acapulco. – Gambar EPA, 1 November, 2023.

SERAMAI 305 warga asing yang tidak dapat dihubungi sebelum ini berjaya dikesan dan dipindahkan dari bandar peranginan Acapulco di Mexico yang dilanda Taufan Otis, kata pihak berkuasa pada Selasa, lapor Xinhua.

Usaha mengesan warga asing itu dibuat atas permintaan negara asal masing-masing dan wakil diplomatik mereka di Mexico, kata Kementerian Luar Mexico dalam satu kenyataan.

“Belize, Croatia, United Kingdom dan Uruguay menyertai kumpulan negara-negara yang rakyatnya telah ditemui bersama dengan Jerman, Argentina, Brazil, Chile, Colombia, Sepanyol, Jepun, Peru dan Switzerland,” kata kenyataan itu lagi.

Otis, taufan kategori lima membadai pantai Pasifik di negeri Guerrero pada Rabu lepas menyebabkan kerosakan teruk terutamanya kawasan di pantai Acapulco, satu daripada destinasi pelancongan utama Mexico. – Bernama, 1 November, 2023.



Daftar atau log masuk di sini untuk komen.


Komen