Khutbah Raya Melayu Afrika Selatan


Faisal Tehrani

Sambutan Aidilfitri tahun ini meriah selepas dua tahun disambut dengan pelbagai sekatan disebabkan Covid-19. – Gambar The Malaysian Insight oleh Seth Akmal, 2 Mei, 2022.

HARI Raya ini saya ingin mengutip kembali gagasan yang pernah dilontarkan oleh pemimpin dan tokoh umat Islam di Afrika Selatan, Achmad Cassiem dalam khutbah Eidul Fitrinya pada tahun 1992 dengan judul ‘The Intellectual Roots of The Oppressed and Islam’s Triumph Over Apartheid’. Ini kerana mendengar khutbah Hari Raya di mimbar serasa kering sekali.

Di negara kita, Achmad Cassiem kurang dikenali, mungkin kerana hubungan dengan negara tersebut agak ke belakang. Barangkali juga kerana Nelson Mandela sebagai tokoh hak asasi manusia lebih tersohor, sehingga ramai aktivis anti aparteid yang lain tercicir daripada senarai. Padahal antara yang ikut melawan dasar jahat di Afrika Selatan sepanjang dekad 1960an-1980an itu terdapat juga tokoh Muslim.


Bermula July 2018, akses bagi laporan penuh hanya untuk anda yang melanggan. Daftar sekarang dan nikmati satu (1) minggu akses percuma!

Langgan sekarang!Daftar atau log masuk di sini untuk komen.


Komen