Persatuan lori jongket minta kerajaan kemas kini garis panduan had berat muatan


Kata Michael, lori pada masa kini boleh membawa muatan antara 30 hingga 45 tan dengan selamat berbanding had berat muatan antara 24 hingga 30 tan yang dibenarkan sekarang. – Gambar Twitter, 23 September, 2022.

PERSATUAN Pengusaha-Pengusaha Lori Tipper Malaysia menyeru kerajaan mengemas kini garis panduan had berat muatan yang boleh dibawa oleh kenderaan perdagangan itu agar ia selari dengan perkembangan teknologi automatif.

Presidennya Michael Loo Leep Chye berkata garis panduan yang diguna pakai sekarang kali terakhir dikemas kini pada 2018 ketinggalan zaman dan tidak selari dengan teknologi automotif yang semakin canggih.

Garis panduan yang jelas membolehkan pengusaha lori menolak permintaan pelanggan yang mahu mereka membawa muatan yang melebihi had dibenarkan, katanya pada satu sidang media di Kuala Lumpur, hari ini.

Katanya, lori pada masa kini boleh membawa muatan antara 30 hingga 45 tan dengan selamat berbanding had berat muatan antara 24 hingga 30 tan yang dibenarkan sekarang.

Beliau berkata pihaknya mengadakan libat urus mengenai hal berkenaan bersama Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) pada 2020 dan data-data mengenai isu berkenaan dikumpul oleh jabatan itu tetapi tiada keputusan dicapai setakat ini.

“Kami (persatuan) berharap pihak kementerian terutamanya Menteri Pengangkutan Anthony Loke Siew Fook untuk melihat isu ini dan memberi perhatian sewajarnya,” katanya. – Bernama, 23 September, 2023.Daftar atau log masuk di sini untuk komen.


Komen