Bekalan beras cukup, LPP minta rakyat tidak buat pembelian panik


Azulita berkata beras putih tempatan dibekalkan ke 40 premis di bawah LPP iaitu 23 Peladang Outlet (PO), lapan Agro Bazar Pertubuhan Peladang dan sembilan Kedai Peladang. – Gambar Facebook, 23 September, 2023.

LEMBAGA Pertubuhan Peladang (LPP) memberi jaminan bekalan beras putih tempatan di negara ini mencukupi dalam menangani permintaan bahan makan ruji itu.

Ketua Pengarahnya Azulita Salim berkata walaupun berdepan dengan cabaran seperti cuaca yang tidak menentu sehingga menyebabkan bekalan beras agak terhad tetapi ia tidak perlu dibimbangi rakyat kerana bekalan beras diedarkan mengikut lokasi yang terlibat.

“Pembelian memang kita hadkan untuk seorang pengguna hanya dua beg sahaja yang dibenarkan untuk dibeli, iaitu pek 20kg dengan harga kawalan RM26 untuk 10 kilogram (kg) setiap pek.

“Sebaik sahaja mendapat arahan daripada kementerian, kita terus hubungi pengilang untuk kita berikan lokasi yang ditetapkan sebagai usaha membantu rakyat menangani isu kekurangan bekalan beras putih tempatan di pasaran ketika ini,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas melancarkan Jualan Agro MADANI Peringkat Jajahan Kota Bharu di Kompleks Jubli Perak Sultan Ismail Petra, Panji di Kota Bharu, hari ini.

Mengulas lanjut, Azulita berkata beras putih tempatan itu dibekalkan ke 40 premis di bawah LPP iaitu 23 Peladang Outlet (PO), lapan Agro Bazar Pertubuhan Peladang dan sembilan Kedai Peladang.

Sebelum ini, media melaporkan sejumlah 700 tan metrik beras putih tempatan mula diedar ke seluruh Semenanjung semalam menerusi program khas pengedaran dan penjualan beras putih tempatan terus kepada pengguna akhir melalui premis di bawah LPP dan Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) di empat zon iaitu utara, tengah, selatan dan timur.

Jumlah pengedaran di bawah LPP untuk tempoh sehingga hujung tahun ini ialah 300 tan metrik, manakala FAMA (peroleh) 400 tan metrik. – Bernama, 23 September, 2023.Daftar atau log masuk di sini untuk komen.


Komen