MENTERI Besar Johor Mohamed Khaled Nordin menyeru masyarakat Cina di negeri itu kembali menyokong kerajaan Barisan Nasional (BN) untuk membolehkan wakil kaum itu menyertai pentadbiran kerajaan.
“Akhir-akhir ini kita lihat kerajaan semua (dianggotai wakil) Melayu, bukan dalam kerajaan (adalah wakil kaum) Cina. Itu tidak bagus. Kerajaan mesti ada kaum Tionghua. Bukan satu-satu kaum,” katanya.
Hanya seorang wakil MCA, Tee Siew Kiong kini mewakili kelompok masyarakat itu sebagai exco dalam kerajaan negeri Johor.
Seorang lagi wakil MCA dalam kerajaan Johor ialah Adun Paloh Teoh Yap Kun. Selain dua kerusi DUN, MCA turut menguasai empat kerusi Parlimen – Labis, Ayer Hitam, Tebrau dan Tanjung Piai.
Sementara 13 lagi kerusi majoriti Cina di Johor dikuasai DAP.
Khaled berkata pengundi Cina perlu memutuskan sendiri perkara itu kerana undi kepada pembangkang menunjukkan golongan itu tidak mahu diwakili dalam pentadbiran kerajaan.
“Sangat penting supaya dalam kerajaan ada wakil masyarakat Tionghua. Jangan (biar) keadaan tidak ada wakil Tionghua dalam kerajaan di Johor. Saya tidak mahu lihat keadaan itu berlaku, saya mahu ada wakil Tionghua di Johor.
“Tapi ini mesti diputuskan oleh kamu sendiri. Kecuali kamu tidak mahu ada wakil dalam kerajaan dan kamu undi bukan kawan saya,” kata Khaled ketika berucap di majlis Sambutan Tahun Baru Cina Persekutuan Tionghua Johor Baru, hari ini.
Beliau berkata jika wakil dari masyarakat Cina menyertai kerajaan Johor, usaha untuk menyelesaikan masalah isu melibatkan kaum tersebut akan lebih mudah.
“Akan datang ini saya harap kita bijak mencari keseimbangan, kerana masyarakat Tionghua itu sendiri yang akan bawa kesan kepada masyarakat mereka kalau mereka buat kesilapan.
“Bila mereka ada di dalam (kerajaan) kita akan senang tahu apa masalah dan cabaran masyarakat Tionghua. Bila kita cari penyelesaian kita akan cari cadangan dan input masyarakat Tionghua, ia sangat penting,” katanya.
Beliau berkata pengundi muda Cina juga perlu mendengar pendapat generasi yang lebih tua dalam membuat pilihan semasa mengundi.
“Dengar cakap mereka yang berumur, mereka faham ‘wisdom’ keputusan mereka. Anak muda tolong dengar orang tua.
“Kita harap orang tua dalam komuniti Cina berupaya menasihati yang muda, kalau kita kerajaan satu kaum, pembangkang kaum lain tidak akan tenang,” katanya.
BN pada masa ini sedang cuba memikat pengundi Cina kembali menyokong MCA, parti komponen kedua terbesar dalam gabungan kerajaan yang kalah teruk pada PRU13.
Walaupun MCA mempunyai lebih sejuta ahli pada 2013, hanya 661,469 masyarakat Cina di Malaysia yang mengundi BN. Sebaliknya, 2.92 juta pengundi Cina memilih Pakatan Rakyat pada masa itu. – 16 Februari, 2018.
Komen
Dimuat naik 8 tahun yang lalu oleh Tanahair Ku · Ulasan
Dimuat naik 8 tahun yang lalu oleh Leslie Chan · Ulasan
Dimuat naik 8 tahun yang lalu oleh Panchen Low · Ulasan
Kenapa salahkan kaum cina kerana tak menyokong kerajaan BN?...mereka tiada keuntungan untuk berbuat demikian.
tapi realitinya...kaum cina sokong DAP dan DAP adalah anggota PH....bermakna kaum cina akan bersama kerajaan PH.
BN?...terimalah nasib kesombongan mu.
Dimuat naik 8 tahun yang lalu oleh Putra Kraken · Ulasan
Dimuat naik 8 tahun yang lalu oleh Ramamurthi ram · Ulasan