Rusia umum gencatan senjata kemanusiaan di Ukraine


Rusia bersetuju gencatan senjata kemanusiaan bagi membolehkan orang awam menyelamatkan diri keluar dari Ukraine dengan selamat. – Gambar EPA, 9 Mac, 2022.

MOSCOW mengumumkan gencatan senjata kemanusiaan di Ukraine untuk pagi Rabu bagi membolehkan pemindahan penduduk awam, lapor agensi berita Rusia.

“Dari 10:00 MSK (0700 GMT) pada 9 Mac 2022, Persekutuan Rusia mengisytiharkan ‘rejim senyap’ dan bersedia menyediakan koridor kemanusiaan,” kata satu sel kementerian pertahanan Rusia yang bertanggungjawab dengan operasi kemanusiaan di Ukraine pada Selasa.

Ia menambah Rusia bercadang untuk bersetuju dengan laluan dan masa mula koridor kemanusiaan dengan Ukraine “sebelum 03:00 MSK pada 9 Mac”.

Pemindahan orang awam berlaku pada pagi Selasa, khususnya dari bandar Sumy, tempat dua konvoi berlepas pada waktu siang.

Pemindahan juga turut dilakukan di luar ibu kota Kyiv.

Bagaimanapun percubaan pemindahan dari bandar pelabuhan Mariupol beberapa kali gagal dalam beberapa hari kebelakangan ini, dengan Kyiv dan Moscow saling menyalahkan antara satu sama lain bagi kegagalan itu. – AFP, 9 Mac, 2022.



Daftar atau log masuk di sini untuk komen.


Komen