Ramadan di Kuala Lumpur


Afif Abd Halim

RAMADAN 2023 kali ini turut dimeriahkan dengan Bazar Ramadan di Kuala Lumpur. Bandar ini hidup dengan pemandangan, bau dan bunyi perayaan selama sebulan. Suasana Bazar Ramadan yang sibuk di Melawati dan Putrajaya, dimeriahkan dengan puluhan khemah dan aroma makanan yang lazat, memberikan gambaran tentang musim perayaan dan sambutan bulan mulia.

Jalan Tunku Abdul Rahman, menjadi laluan paling sibuk di ibu negara yang mana ia menjadi tumpuan semasa Ramadan. Orang ramai membeli juadah untuk berbuka puasa, tidak kurang juga yang membeli belah untuk persiapan menyambut ketibaan Syawal tidak lama lagi. Suasana meriah ini diwarnai dengan suasana kebersamaan yang dibawa oleh Ramadan tanpa mengira kaum. Orang ramai tidak mengira latar belakang dan pelbagai peringkat umur turut menikmati kemeriahan Ramadan. 

Ketika matahari mula terbenam, ibu kota mula diwarnai cahaya lampu neon serta dimeriahkan dengan pelbagai aktiviti. Ramai yang mengambil kesempatan pada cuti hujung minggu untuk berbuka puasa bersama keluarga di Dataran Merdeka. Keluarga, rakan serta pelbagai lapisan masyarakat berkumpul untuk sama-sama menikmati juadah berbuka puasa. 

Secara keseluruhannya, Ramadan di Kuala Lumpur adalah masa untuk muhasabah, perpaduan, dan perayaan. Bandar ini berubah menjadi hab aktiviti yang meriah, dengan pemandangan Bazar Ramadan dari udara di Melawati dan Putrajaya mempamerkan skala perayaan. Daripada orang membeli juadah untuk berbuka puasa hinggalah kemeriahan orang ramai berbuka puasa di Dataran Merdeka, imej itu menggambarkan keindahan dan semangat bulan mulia ini. – 2 April, 2023.


Daftar atau log masuk di sini untuk komen.


Komen