Pengajaran untuk Anwar daripada rasionalisasi subsidi diesel


Pelan rasionalisasi subsidi sulung ke atas diesel yang dilaksanakan pada 10 Jun memberikan pengajaran yang baik kepada kerajaan. – Gambar fail The Malaysian Insight, 19 Jun, 2024.

RASIONALISASI subsidi adalah penting kepada agenda ekonomi Perdana Menteri Anwar Ibrahim. Alasannya mudah kerana selama ini, hasil cukai kerajaan berada pada tahap yang rendah dari segi sejarah untuk peratusan KDNK.

Walaupun pendapatan kerajaan semakin berkurangan, perbelanjaan kerajaan untuk subsidi meningkat dengan ketara daripada julat RM40 bilion pada 2015 kepada RM60 bilion semasa tempoh pandemik Covid-19.

Sistem subsidi berada di ambang kehancuran jika rasionalisasi subsidi tidak dilaksanakan secepat mungkin.

Namun merasionalkan sistem subsidi menyeluruh yang dilaksanakan selama beberapa dekad adalah satu gerakan yang kompleks, jauh lebih rumit daripada imaginasi kebanyakan orang. Ramai berpendapat ia adalah satu langkah dasar mudah yang menghapuskan subsidi daripada kumpulan berpendapatan tinggi dan memberikannya kepada kumpulan berpendapatan rendah.

Tetapi pada hakikatnya, rasionalisasi subsidi adalah perubahan ideologi dan prinsip ekonomi negara yang akan menyaksikan Malaysia mengalami perubahan sistematik drastik daripada sistem campur tangan kerajaan yang agresif kepada ekonomi pasaran penuh.

Pada masa sama, sistem keselamatan sosial Malaysia juga akan mengalami perubahan landskap di bawah sistem subsidi baharu kerana semua subsidi menyeluruh yang kita nikmati setakat ini iaitu bahan api, elektrik, barangan dan juga penjagaan kesihatan awam adalah satu bentuk jaringan keselamatan sosial yang disediakan oleh kerajaan untuk memastikan kualiti hidup yang minimum.

Perubahan kepada sistem subsidi bermakna perubahan kepada rangka kerja jaringan keselamatan sosial yang banyak dipercayai untuk terus hidup setakat ini.

Di masa hadapan rakyat Malaysia tidak lagi akan dilindungi di bawah perisai ekonomi dan halusinasi yang dicipta oleh kerajaan selama beberapa dekad iaitu harga bahan api yang stabil, barangan keperluan yang berpatutan dan perbelanjaan sara hidup yang berpatutan, serta jaringan keselamatan sosial sejagat.

Kita akan berdepan norma ekonomi baharu: harga bahan api yang sentiasa berubah-ubah (dan barangan keperluan kemudiannya) disebabkan pengaruh geopolitik; lonjakan inflasi mengurangkan kuasa beli rakyat dan gaya hidup yang semakin merosot.

Suka atau tidak, krisis fiskal struktur menyebabkan kerajaan tidak mempunyai pilihan selain meneruskan rasionalisasi subsidi untuk mengekang perbelanjaan kerajaan yang tidak perlu bagi menegakkan kesaksamaan sosial dan mengembalikan perancangan fiskal kepada status yang sihat.

Tetapi sudah tentu kerajaan Anwar mesti mengambil usaha wajar dan metodologi berhati-hati untuk menangani kesan sosio-ekonomi negatif jangka pendek berikutan rasionalisasi subsidi dilaksanakan.

Pelan rasionalisasi subsidi sulung ke atas diesel yang dilaksanakan pada 10 Jun memberikan pengajaran yang baik kepada kerajaan.

Dari segi garis masa, rasionalisasi subsidi diesel dilaksanakan dalam tempoh kurang sebulan selepas ia pertama kali diumumkan oleh Anwar melalui siaran langsung di seluruh negara. – 19 Jun, 2024.

Berita penuh di sini.


Daftar atau log masuk di sini untuk komen.


Komen