Sultan Johor gesa segera lantik kerajaan, PM baharu


The Malaysian Insight

SULTAN Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskan menggesa agar Yang di-Pertuan Agong segera melantik melantik kerajaan dan perdana menteri yang baharu susulan keputusan pilihan raya umum ke-14.

“Dengan ini saya minta kerajaan dilantik serta merta dan jangan buang masa lagi dan saya harap Istana Negara pada hari ini juga melantik perdana menteri yang baharu,” katanya.

Dalam ucapan disiarkan melalui rakaman video di Facebook, baginda berkata ia perlu dilaksana bagi memenuhi kepentingan rakyat.

“Ini adalah kepentingan rakyat bukan kepentingan saya ataupun individu,” katanya.

Pengerusi Pakatan Harapan Dr Mahathir Mohamad hari ini mengumumkan gabungan parti itu kini meraih lebih 135 kerusi dengan tambahan kerusi hasil sokongan parti Warisan dan juga parti lain di Sabah. 

Dr Mahathir juga menjangka akan dapat mengangkat sumpah jawatan perdana menteri menjelang jam 5 petang ini.

PH juga semalam menang 36 daripada 56 kerusi DUN di Johor, memadai untuk membentuk kerajaan baharu di negeri yang sebelum ini dianggap kubu kuat BN itu.

Mengulas perkara itu, Sultan Johor turut meminta rakyat negerinya menghormati keputusan pengundi yang memilih memilih Pakatan Rakyat sebagai kerajaan baharu di negeri tersebut.

“Pada semua rakyat Johor, Bangsa Johor. Pilihan raya telahpun berlalu. Saya minta semua menghormati suara rakyat yang mana rakyat hendakkan kerajaan yang baru,” katanya. – 10 Mei, 2018.


Daftar atau log masuk di sini untuk komen.


Komen