Suasana tenang di Setiawangsa, namun saingan sengit


The Malaysian Insight

BERBEZA dengan suasana di pusat penamaan lain di seluruh negara, tidak ramai para penyokong mengiringi calon mereka di Setiawangsa hari ini.

Hanya kira-kira 500 orang penyokong Barisan Nasional (BN) mengiringi calon mereka, Zulhasnan Rafique ke pusat pencalonan di Stadium Titiwangsa dalam suasana tenang.

Pencabarnya, penyandang kerusi DUN Seri Setia, Nik Nazmi Nik Ahmad juga hadir dengan beberapa ratus orang penyokong yang melaungkan slogan “Reformasi”, “Hancur BN” dan “Hidup Rakyat”.

Calon PAS yang juga Naib Ketua Pemuda PAS Wilayah Persekutuan Ubaid Abd Akla pula hanya diiringi tidak sampai 100 orang penyokong.

Pegawai Pengurus Bahagian P118 Setiawangsa Mohd Sori Hussain pada jam 10.45 pagi ini mengumumkan ketiga-tiga calon tersebut layak bertanding untuk kerusi Parlimen tersebut.

Zulhasnan sebelum ini memenangi kerusi tersebut dengan selesa pada 2004 dengan majoriti 19,669 undi.

Bagaimanapun, jumlah undi majoriti itu berkurangan lebih separuh pada Pilihan Raya Umum ke-12 (PRU12) pada 2008 kepada 8,134 undi. Ia terus merosot kepada kepada 1,390 undi yang diperolehi penyandangnya, Ahmad Fauzi Zahari pada PRU13.

Trend kemerosotan ini merupakan antara faktor yang memberi saingan sengit di kerusi ini.

Selain Setiawangsa, BN juga berjaya menguasai Titiwangsa dengan hanya 866 undi dalam PRU13. Ia merupakan dua daripada 11 kerusi Parlimen dalam Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur yang BN dapat kuasai. – 28 April, 2018.


Daftar atau log masuk di sini untuk komen.


Komen