SPRM reman penulis blog politik kes projek RM41 juta


Kalidevi Mogan Kumarappa

Menurut sumber SPRM suspek lelaki itu disiasat kerana didakwa menerima rasuah berjumlah kira-kira RM1.3 juta sekitar tahun 2020. – Gambar SPRM, 12 Mei 2023.

AGENSI antirasuah menahan reman seorang penulis blog politik bagi membantu siasatan berkaitan dakwaan rasuah dalam satu projek bernilai kira-kira RM41 juta melibatkan sebuah kementerian.

Menurut sumber Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), suspek lelaki itu disiasat kerana didakwa menerima rasuah berjumlah kira-kira RM1.3 juta.

Jumlah itu didakwa dibayar sebuah syarikat teknologi maklumat sekitar tahun 2020, katanya.

“Rasuah itu adalah sebagai dorongan kepada suspek melobi supaya syarikat berkenaan berjaya dalam perolehan kontrak berkaitan.

“Selain daripada isu jenayah rasuah, SPRM juga akan melihat bagaimana tatacara perolehan projek ini dilaksanakan,” katanya kepada The Malaysian Insight.

Pengarah Kanan Siasatan SPRM Hishamuddin Hashim ketika dihubungi mengesahkan tangkapan berkenaan dan kes disiasat di bawah Seksyen 16 Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah 2009.

Majistret Irza Zulaikha Rohanuddin mengeluarkan perintah reman selama dua hari bermula hari ini ke atas aktivis parti itu. – 12 Mei 2023. 


Daftar atau log masuk di sini untuk komen.


Komen