5 sasaran utama Anwar untuk bersihkan Malaysia


K. Kabilan

Perdana Menteri Anwar Ibrahim sedang meneliti lima perkara utama bagi membersihkan semula Malaysia. – Gambar fail The Malaysian Insight, 6 Disember, 2022.

PADA Isnin lalu selepas Perdana Menteri Anwar Ibrahim mengadakan pertemuan pertama dengan anggota Kabinet baharunya beliau mendedahkan hasrat kerajaan untuk meneliti dakwaan salah guna kuasa dan salah urus di beberapa kawasan.

Beliau menyenaraikan lima bidang utama yang memerlukan penelitian segera - daripada projek kerajaan kepada pembiayaan kerajaan dan monopoli di tangan pemain besar.

Daripada dua pentadbiran sebelum ini yang diterajui oleh Muhyiddin Yassin nampaknya menjadi sasaran utama. Tumpuan juga diberikan kepada gabungan Perikatan Nasional yang merupakan blok pembangkang terbesar ketika ini.

Berikut adalah lima perkara besar yang sedang diteliti oleh kerajaan Anwar:

1. Penyalahgunaan RM600 bilion

Ini disasarkan kepada kerajaan PN yang diketuai oleh Muhyiddin dan bagaimana kerajaan didakwa menyalahgunakan atau salah membelanjakan jumlah itu semasa pandemik Covid-19.

Anwar berkata berdasarkan maklumat yang diperoleh terdapat proses dan prosedur tertentu yang tidak dipatuhi melibatkan perbelanjaan dana termasuk semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Beliau juga mendakwa terdapat syarikat yang mempunyai hubungan kekeluargaan tetapi tidak menjelaskan secara terperinci. Beliau berkata beliau akan menyerahkan kepada badan siasatan untuk meneliti isu itu.

Dakwaan ini bermula semasa kempen pilihan raya apabila Pakatan Harapan dan Barisan Nasional menyatakan PN membelanjakan banyak wang untuk rakyat dan menyebabkan mereka berjaya memenangi banyak kerusi.

Kerajaan Perikatan Nasional diketuai Muhyiddin Yassin didakwa menyalahgunakan atau salah membelanjakan RM600 bilion semasa pandemik Covid-19. – Gambar fail The Malaysian Insight, 7 Disember 2022.

Selepas pendedahan Anwar, Menteri Dalam Negeri Saifuddin Nasution Ismail berkata beliau akan mengadakan perbincangan dengan Ketua Polis Negara Acryl Sani Abdullah Sani mengenai perbelanjaan RM600 bilion oleh pentadbiran PN.

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) juga membuka kertas siasatan berhubung perkara ini.

PN dan Muhyiddin dengan segera membela diri dan menafikan sebarang salah laku yang berlaku.

Muhyiddin berkata beliau tidak takut untuk disiasat berhubung perkara itu sebaliknya mempersendakan Anwar kerana tidak memahami bagaimana dana kerajaan diperuntukkan dan digunakan.

Beliau berkata RM530 bilion sebenarnya digunakan kerajaannya dalam pakej ekonomi untuk membantu rakyat dan perniagaan semasa Covid-19 yang mana hanya kira-kira RM70 bilion adalah suntikan tunai kerajaan secara langsung.

2. Dana perjudian haram untuk PRU15

Anwar menyelar Bersatu dan PAS - satu parti Melayu, satu lagi parti Islam - kerana didakwa menggunakan wang daripada syarikat perjudian untuk membiayai kempen pilihan raya PN.

Katanya beliau meminta pegawainya menyemak dana yang disalurkan kepada kedua-dua pihak bagi tujuan ini dan menyelar pendirian moral mereka dalam isu ini.

“Berkenaan judi, pastinya sebahagiannya digunakan untuk mendanai pilihan raya. (Saya telah minta) semakan terhadap perkara itu.

“Walaupun anda gelar diri anda parti Melayu atau parti Islam, dana (pilihan raya) datang dari syarikat judi,” Anwar dipetik sebagai berkata.

Beliau juga berkata kerajaan memutuskan untuk mengurangkan cabutan khas nombor ramalan judi daripada 22 kali kepada lapan kali setahun. Ini berkuat kuasa Januari tahun depan.

Bagi tahun ini, pentadbiran Ismail Sabri Yaakob membenarkan NFO mengadakan 22 cabutan khas.

PAS menggesa Anwar memberikan bukti mereka menerima pembiayaan politik daripada syarikat perjudian. Setiausaha Agungnya Takiyuddin Hassan malah mengancam tindakan undang-undang.

Anwar bagaimanapun membalas dengan berkata: “Saya nasihatkan Takiyuddin, jangan gopoh kerana saya sekarang di Kementerian Kewangan, fail ada pada saya,” katanya pada sidang media selepas masuk ke pejabat di Kementerian Kewangan semalam.

Muhyiddin juga menafikan dakwaan ini dalam kempennya untuk pilihan raya Tioman dan Padang Serai.

3. Semakan kontrak 5G

Isu di sini ialah kurangnya ketelusan tentang bagaimana kontrak rangkaian 5G bernilai RM11 bilion diberikan oleh pentadbiran Muhyiddin.

Kontrak itu diberikan oleh Digital Nasional Bhd (DNB) sebuah agensi di bawah MOF kepada gergasi telekomunikasi Sweden Ericsson.

Anwar berkata pelancaran 5G akan dinilai untuk memastikan mereka mematuhi prosedur dengan mendakwa “tiada proses tender yang betul”, tanpa menyatakan butiran.

Kurangnya ketelusan tentang bagaimana kontrak rangkaian 5G bernilai RM11 bilion diberikan oleh pentadbiran Muhyiddin Yassin juga dalam penelitian Perdana Menteri Anwar Ibrahim. – Gambar fail The Malaysian Insight, 7 Disember 2022.

“Ia perlu dikaji semula kerana ia tidak dilakukan secara telus,” kata Anwar.

DNB menjawab dengan mengatakan akan bekerjasama dengan kerajaan tetapi menambah pemberian kontrak kepada Ericsson dijalankan secara telus.

Susulan kritikan yang dibangkitkan awal tahun ini Ericsson berkata pada Mac mereka mematuhi semua prosedur standard untuk mendapatkan perjanjian melalui merit tender terbuka.

Mereka komited untuk memastikan rangkaian DNB menjadi pameran yang terbaik yang boleh disampaikan oleh 5G di rantau ini.

4. RM7 bilion usaha tebatan banjir

Anwar juga mengarahkan kajian semula kelulusan bernilai RM7 bilion di bawah projek tebatan banjir RM15 bilion. Beliau berkata projek itu diberikan melalui rundingan terus dan bukannya proses tender.

Kajian semula itu bagi memastikan ketelusan dan peraturan dipatuhi, katanya. 

“Ini bukan jumlah yang kecil… (Walaupun ada) sebab seperti mempercepatkan langkah tebatan banjir, ada masalah apabila peraturan tidak dipatuhi dan ada usaha untuk mengeksploitasi keadaan.

“Ini amat dikesali dan saya bersyukur pegawai kanan kementerian bersatu dan tidak bersetuju dengan ini, tetapi (hanya) mengikut arahan,” kata Anwar.

Anwar Ibrahim juga mengarahkan kajian semula kelulusan bernilai RM7 bilion di bawah projek tebatan banjir RM15 bilion. – Gambar fail The Malaysian Insight, 7 Disember 2022.

Anwar tidak menamakan syarikat terbabit tetapi menjelang pilihan raya umum baru-baru ini timbalan presiden PKR Rafizi Ramli - kini menteri ekonomi mendedahkan projek diberikan melalui rundingan terus selepas Parlimen dibubarkan pada Oktober.

Beliau menambah syarikat yang diberi projek itu mempunyai dua petisyen kebankrapan yang difailkan terhadapnya.

Menteri alam sekitar dan air ketika itu Tuan Ibrahim Tuan Man menyaman Rafizi kerana memfitnah.

Pada 12 November menteri kewangan ketika itu Tengku Zafrul Abdul Aziz dilaporkan berkata perolehan projek itu memenuhi semua peraturan yang diperlukan. Beliau kini menjadi menteri perdagangan antarabangsa dan industri dalam Kabinet Anwar.

Kerajaan terdahulu memperuntukkan tambahan RM15 bilion untuk tebatan banjir pada 2023 hingga 2030 daripada hanya RM1 bilion yang diumumkan di bawah Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12).

5. Monopoli beras Syed Mokhtar

Sorotan mengenai perkara ini menunjukkan hasrat kerajaan baharu untuk membantu pesawah di negara ini yang sebahagian besarnya adalah orang Melayu.

Monopoli beras yang dinikmati Bernas telah lama dikecam oleh pemimpin PH.

Bernas dikawal oleh jutawan Syed Mokhtar Albukhary yang dikenali rapat dengan bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad serta Muhyiddin.

Anwar berkata beliau menegur Syed Mokhtar kerana memonopoli import beras yang mana hartawan itu bersetuju untuk memperuntukkan dana untuk petani tempatan miskin.

“Saya mendesaknya untuk melakukan sesuatu dengan segera. Beliau akan memperuntukkan RM10 juta kepada petani bulan ini dan RM50 juta oleh Bernas tahun depan,” kata Anwar.

Anwar juga menamakan Shahidan Kassim – dahulu daripada Umno tetapi kini bersama PN – kerana menjadi sebahagian daripada masalah itu.

“Untuk bersikap adil permit import yang diluluskan bukan konsesi dan tidak diberikan kepadanya tetapi kepada Bernas (Padiberas Nasional Bhd) yang ketika itu dimiliki oleh Tan Boon Seng dan Shahidan Kassim,” kata Anwar yang turut mencadangkan Syed Mokhtar hanya mewarisi monopoli selepas membeli saham daripada Tan dan Shahidan.

Bernas dilaporkan menguasai 30.6% pasaran beras tempatan dan juga mengimport beras dari Thailand dan Myanmar untuk memenuhi permintaan tempatan. Syarikat itu 92% dikuasai oleh Syed Mokhtar melalui empat syarikat swasta.

Anwar menambah kerajaannya tidak akan membenarkan tokoh politik memperoleh kekayaan dengan mudah dan “menghisap darah” petani padi yang miskin.

Pada hari sama Shahidan dilaporkan berkata rancangan sudah pun dibuat untuk PN menjatuhkan kerajaan perpaduan Anwar.

Langkah seterusnya

Semasa PH menjadi pembangkang banyak lagi isu yang mereka bangkitkan antaranya salah guna kuasa, rasuah dan kurang ketelusan.

Satu isu besar ialah skandal projek kapal tempur pesisir pantai yang didakwa melibatkan ahli politik Umno.

Menteri Pertahanan Mohamad Hasan yang juga timbalan presiden Umno berkata beliau akan meneliti skandal LCS.

“Biar saya selesaikan di pejabat (Kementerian Pertahanan) sebelum meneliti perkara itu,” katanya semasa sidang media di Kementerian Pertahanan pada hari pertama memegang jawatan.

Isu lain ialah dakwaan penyalahgunaan dalam perolehan aplikasi MySejahtera dan aplikasi lain yang berkaitan. PH juga menyatakan kebimbangan mengenai proses perolehan vaksin Covid-19.

Anwar dilantik sebagai perdana menteri. Kabinetnya hanya diumumkan Sabtu lalu dan mengadakan mesyuarat pertama pada Isnin ini.

Lebih banyak jenayah salah laku, salah guna kuasa dan amalan rasuah pentadbiran terdahulu dijangka didedahkan dalam beberapa hari dan minggu akan datang.

Persoalannya adakah kerajaan baharu serius untuk menanganinya atau hanya menggunakan mereka untuk tujuan politik. – 7 Disember 2022.


Daftar atau log masuk di sini untuk komen.


Komen