SETIAUSAHA Negara Amerika Syarikat (AS) Antony Blinken berharap Taiwan bertenang ketika beliau berjumpa rakan sejawatannya dari China.
Blinken bertemu Menteri Luar China Wang Yi di New York di luar Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), dalam perbincangan yang disifatkan oleh seorang pegawai AS sebagai “sangat berterus terang” dan memberi tumpuan kepada Taiwan.
Blinken “menegaskan keamanan di Selat Taiwan perlu diutamakan, ia penting untuk keselamatan dan kemakmuran serantau dan global,” kata satu kenyataan Jabatan Negara.
Beliau “membincangkan keperluan untuk mengekalkan talian komunikasi terbuka dan menguruskan hubungan AS-RRC secara bertanggungjawab, terutamanya semasa masa ketegangan,” tambahnya, menggunakan RSS sebagai akronim untuk Republik Rakyat China.
Seorang pegawai Jabatan Negara menyifatkan pertukaran mengenai Taiwan sebagai “jujur.”
Pegawai itu berkata Blinken juga memperbaharui amaran AS untuk tidak menyokong pencerobohan Rusia ke atas Ukraine, di tengah-tengah harapan AS yang Beijing menjauhi Moscow, sekutunya. – AFP, 24 September, 2022.
Komen