MTUC gesa tempat kerja, asrama warga asing diperiksa


Agensi berkaitan perlu periksa tempat kerja dan asrama pekerja warga asing di seluruh negara bagi bendung penularan jangkitan Covid-19. – Gambar fail The Malaysian Insight, 26 Mei, 2020.

KONGRES Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) menggesa agensi berkaitan untuk serta merta melakukan pemeriksaan di tempat kerja dan asrama pekerja warga asing di seluruh negara bagi membendung kes baharu jangkitan Covid-19.

Setiausaha Agung MTUC J Solomoni berkata penting untuk Jabatan Buruh melakukan pemeriksaan di premis berkenaan untuk menangani masalah kebersihan dan keselamatan membabitkan pekerja warga asing sejak sedekad lalu.

“Isu perumahan yang selamat untuk pekerja warga asing jadi penting sekarang dengan kemunculan kluster baharu 44 kes Covid-19 di tapak pembinaan di Kuala Lumpur, seperti diumumkan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) semalam.

“Ini menunjukkan pemeriksaan di tempat kerja dan asrama pekerja warga asing perlu dilakukan di seluruh negara,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Semalam KKM mengumumkan kluster baharu Covid-19 dengan 44 kes jangkitan dikesan di satu lagi tapak pembinaan di Kuala Lumpur.

Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah berkata ada kemungkinan besar pekerja terbabit tinggal dalam ruang yang sempit dan terkepung.

Terdahulu, satu kluster dikesan di tapak pembinaan di Jalan Ampang, Kuala Lumpur.

Satu lagi kluster juga dikesan di tapak pembinaan di Setia Alam di Shah Alam, awal bulan ini.

Malaysia semalam melaporkan lonjakan 172 kes baharu. Daripada jumlah itu, 156 membabitkan warga asing dan 112 berada di pusat tahanan imigresen sama ada Bukit Jalil, Semenyih atau Sepang.

Hampir semua kes adalah di Kuala Lumpur dan Selangor. – 26 Mei, 2020.

Berita penuh di sini.


Daftar atau log masuk di sini untuk komen.


Komen