Beberapa sektor mungkin bekerja waktu malam, kata Dr Mahathir


Noel Achariam

Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad pada majlis Segambut Bersatu malam ini. – Gambar The Malaysian Insight oleh Nazir Sufari, 2 Mei, 2019.

PUTRAJAYA sedang menimbangkan idea untuk menukar waktu kerja industri tertentu dari siang ke malam, kata Dr Mahathir Mohamad.

Perdana menteri berkata, ini untuk meringankan beban mereka yang terpaksa bekerja di luar rumah dan tidak selesa disebabkan faktor cuaca.

“Kita memahami kadang-kadang tidak selesa bekerja pada siang hari.

“Sebagai contoh orang-orang yang menanam padi pada siang hari boleh melakukannya di malam hari,” katanya.

Tambahnya, kerajaan juga menyediakan bangunan seperti kilang untuk pekerja membuat kerja supaya mereka tidak terdedah cuaca panas.

“Kita telah melihat orang membina rumah di kilang dan kemudian mengangkutnya ke destinasi mereka,” katanya pada majlis Segambut Bersatu malam ini.

Dr Mahathir berkata, cadangan itu penting bagi mengurangkan kemasukan pekerja asing dan mengelakkan aliran keluar wang tunai ke negara lain.

“Kini terdapat tujuh juta pekerja asing di negara ini dan RM60 bilion sedang disalurkan keluar oleh mereka,” katanya.

Beliau merujuk kepada sektor pekerjaan dalam industri kotor, berbahaya dan sukar (“dirty, difficult and dangerous”) 3D yang kebanyakannya dimonopoli pekerja asing.

“Apabila mendapat gaji, mereka pulang ke negara mereka, jadi kita cuba memberikan kerja itu kepada rakyat Malaysia dan mengelak aliran keluar ini.

“Kita cuba menjadikan pekerjaan ini lebih mudah untuk rakyat,” katanya.

Dr Mahathir juga berkata, mereka ingin menggunakan lebih banyak jentera untuk pekerjaan tertentu.

“Kita akan cuba memperkenalkan lebih banyak pekerjaan berkaitan jentera bagi meringankan beban mereka,” katanya.

Beliau menambah, salah satu dasar kerajaan adalah untuk mewujudkan lebih banyak pekerjaan dan PH akan melakukan yang terbaik untuk memenuhinya.

“Kita berharap orang ramai akan bekerja keras dan tidak mengharapkan bantuan.

“Kerajaan terdagulu memberikan bantuan dan dana mungkin dari sumber tidak baik. Kita tidak akan memberikan apa-apa wang tetapi akan mewujudkan peluang pekerjaan bagi memastikan semua kaum dijaga,” katanya. – 2 Mei, 2019.


Daftar atau log masuk di sini untuk komen.


Komen