PERSEKUTUAN Kristian Malaysia (CFM) mahu Putrajaya segera menyiasat Cawangan Khas dan memastikan pembebasan dua aktivis yang hilang
Pengerusi CFM Julian Leow berkata mereka akan memeriksa dengan teliti setiap jalan yang ada untuk mengetengahkan nasib Pastor Raymond Koh dan aktivis dari Perlis Amri Che Mat kepada kerajaan dan Parlimen.
“Kami menyeru semua pihak berkuasa agar tidak meninggalkan sebarang bukti untuk mencari dengan segera dan memastikan pembebasan segera Amri Che Mat dan Raymond Koh.
“Kami akan mengadakan pertemuan dengan Perdana Menteri Dr Mahathir Mohammad dan akan bertemu dengannya bersama keluarga Koh dan Amri.
“Kami akan membawa badan agama lain untuk pertemuan itu,” katanya selepas taklimat media di Majlis Gereja hari ini.
Pada 3 April, selepas siasatan awam selama 18 bulan, Suhakam membuat kesimpulan bahawa Cawangan Khas polis dari Bukit Aman menculik kedua-duanya.
Panel membuat kesimpulan itu berdasarkan penemuannya mengenai bukti langsung dan mengikut keadaan serta selepas menilai semua petunjuk secara menyeluruh.
Leow berkata, sekiranya terdapat dakwaan atau pelanggaran undang-undang sama ada oleh Amri atau Koh, ianya boleh disiasat dan diselesaikan mengikut undang-undang.
“Diharap kerajaan akan menubuhkan satu pasukan petugas khas sebagaimana yang disyorkan oleh Suhakam.”
Anak perempuan Koh berkata, dalam masa beberapa minggu lagi negara akan menyambut ulang tahun pertama pemerintahan Pakatan Harapan.
“Kerajaan telah menyelesaikan masalah yang tidak berkesudahan melanda negara.
“Pasukan polis menjadi fokus utama oleh kerajaan untuk pembersihan dan kami amat berharap pihak berkuasa akan membawa keadilan kepada individu terbabit dalam cawangan khas dan peringkat lebih tinggi terhadap jenayah keji ini.” – 20 April, 2019
Komen