Takut tsunami datang, bandar Indonesia jadi kacau


Sumber Jaya yang terletak di bahagian barat Jawa turut dilanda tsunami. – Gambar AFP, 25 Disember, 2018.

BERATUS-ratus penduduk panik di samping ramai yang menangis sambil memeluk anak kecil, dan cuba melarikan diri dari kampung Sumber Jaya pada hari ini apabila berita tersebar wujud tsunami lain melanda penduduk.

Di persimpangan yang sibuk beberapa ratus meter dari pantai, kelihatan orang memenuhi belakang trak dan motosikal atau berlari melalui lalu lintas menuju ke kawasan tinggi untuk menyelamatkan diri, ketika paras air naik di laut.

“Lari ke bukit, air!” jerit mereka.

Polis dan pasukan penyelamat cuba menyelamatkan orang ramai, namun kemudian beberapa masjid tempatan menenangkan kekacauan itu dengan membuat pengumuman melalui pembesar suara: garis air yang semakin meningkat hanyalah gelombang pasang surut yang biasa, bukan berulangnya tsunami seperti Sabtu lalu.

Terdesak dan mahu berhijrah itu menunjukkan tahap ketakutan di kalangan penduduk di sepanjang pantai Indonesia itu setelah tsunami yang mencetuskan gunung berapi melanda penduduknya tanpa sebarang petanda, ia membunuh dari 400 orang.

Ia melanda pantai-pantai popular di Selatan Sumatera dan bahagian barat Jawa termasuk Sumber Jaya. Tsunami itu meninggalkan jejaknya dengan ratusan kematian dan kemusnahan.

Abdul Aziz, seorang sukarelawan bantuan bencana yang berkhidmat di Sumber Jaya ketika kekacauan yang berlaku awal hari ini berkata gosip tentang tsunami lain akan melanda mencetuskan ketakutan, dan orang-ramai tergesa-gesa keluar dari bandar.

“Terdapat maklumat bahawa paras air semakin meningkat, tetapi ia hanya khabar angin,” katanya kepada AFP.  – AFP, 25 Disember, 2018.


Daftar atau log masuk di sini untuk komen.


Komen