DAP menjemput pihak Pendaftaran Pertubuhan (RoS) pada pemilihan semula parti bagi memilih jawatankuasa eksekutif pusat (CEC) pada 10 September ini.
Naib Pengerusi DAP Teresa Kok berkata kehadiran RoS penting untuk memantau arahan pemilihan semulanya.
“Ketua Pengarah RoS (Muhammad Razin Abdullah) berkata mereka akan memberi surat kepada kami. Kami memberitahu mereka yang kami bersungguh-sungguh untuk bekerjasama. Mereka memberitahu kami tidak lama lagi,” katanya.
RoS mengarahkan DAP mengadakan pemilihan parti baru selepas mendapati pemilihannya pada 29 September 2013 tidak mengikut undang-undang.
Kemelut teknikal itu menyebabkan penyelewengan dalam pengiraan undi semasa pemilihan parti pada Disember 2012, yang menyebabkan CEC diumumkan sebagai tidak sah. DAP mengadakan pemilihan semula pada September 2013. – 22 Ogos, 2017.
Komen