Militan serang perarakan tentera Iran, lapan terbunuh 


Anggota tentera mengangkat salah seorang rakannya yang cedera dalam serangan di wilayah Khuzestan itu.– Gambar EPA, 22 September, 2018

KUMPULAN militan bertindak menyerang perarakan tentera di barat daya Iran pada Sabtu, menyebabkan sekurang-kurangnya lapan anggota tentera terbunuh dan 20 lagi cedera, lapor media tempatan. 

“Lapan ke sembilan anggota tentera syahid dan lebih 20 lagi cedera. Mereka yang cedera berada dalam keadaan kritikal,” kata timbalan yang dipertua wilayah Khuzestan Ali-Hossein Hosseinzadeh kepada agensi berita ISNA. 

Dua lelaki bertindak melepaskan tembakan ke arah kumpulan penonton yang menyaksikan perarakan di bandar Ahvaz dan kemudiannya cuba menyerang pembesar yang hadir sebelum ditembak oleh pasukan keselamatan, lapor agensi berita Fars. 

Wanita dan kanak-kanak merupakan antara yang cedera dalam insiden terbabit, lapor agensi berita IRNA. – AFP, 22 September, 2018


Daftar atau log masuk di sini untuk komen.


Komen