Kurang 50% pengundi Melayu rasa Malaysia di landasan betul 


Looi Sue-Chern

Kaji selidik Ilham Centre yang dijalankan The Malaysian Insight mendapati kurang separuh daripada pengundi Melayu merasakan Malaysia berada di landasan yang betul selepas Pakatan Harapan menerajui kerajaan persekutuan. – Gambar fail The Malaysian Insight, 13 Ogos, 2018

SUDAH hampir 100 hari Pakatan Harapan memegang kuasa di Putrajaya, namun tidak ramai pengundi Melayu yang kagum dengan pentadbiran kali kedua Dr Mahathir Mohamad menurut satu kaji selidik. 

Kajian dijalankan oleh Ilham Centre mendapati pengundi Melayu yang berpuas hati dengan kerajaan baharu adalah cenderung kepada generasi muda, lebih terbuka dan mempunyai pendapatan tinggi. 

Kaji selidik itu mendapati hanya 45% daripada 1,622 responden Melayu berpendapat “Malaysia berada di landasan yang betul di bawah kepimpinan Dr Mahathir”.

Mereka yang tidak berpendapat demikian adalah 38% dan selebihnya 17% menyatakan mereka tidak pasti, menurut kajian yang dijalankan oleh The Malaysian Insight. 

Melayu bandar (48%), golongan muda Melayu berumur bawah 40 tahun (53%) dan mereka dalam kumpulan T20 atau kumpulan berpendapatan tinggi 20 (50%) berasa kerajaan dalam keadaan yang baik. 

Sementara itu, 59% mereka yang berusia 60 tahun ke atas, 60% mereka di kawasan luar bandar, dan 44% mereka yang dari kumpulan bawah 40 (B40) berpendapat Malaysia tidak berada di landasan yang betul. 

Kira-kira 42% masyarakat Melayu berusia antara 40 hingga 60 dan 42% daripada golongan M40, tidak bersetuju dengan pendapat negara di landasan yang betul. 

Kelompok T20 ditakrifkan sebagai pendapatan bulanan isi rumah bulanan kira-kira RM13,000, sementara gololngan dalam M40 memperoleh median kira-kira RM6,000. Kumpulan B40 memperoleh median sebanyak RM3,000 sebulan.

Kajian turut mendedahkan 37% responden berpuas hati dengan prestasi Kabinet manakala 33% tidak pasti dan 29% lagi tidak berpuas hati. 

Pemangku pengarah eksekutif Ilham Centre Mohd Azlan Zainal berkata pengundi Melayu di kawasan bandar lebih berpuas hati dengan kerajaan kerana pemimpin pakatan dan menteri adalah mereka yang dikenali. 

“Mereka yang di luar bandar tidak mengenali mereka sebagaimana pengundi kawasan bandar, kecuali mereka yang pernah terdedah dengan Dr Mahathir, (timbalan perdana menteri) Dr Wan Azizah (Wan Ismail) dan Mohamad Sabu. 

“Walaupun Mat Sabu baru sahaja menjadi menteri, rakyat sudah mengenai beliau, Beliau sememangnya terkenal sebagai seorang yang bekerja keras sejak dari zaman pembangkang lagi,” katanya merujuk kepada presiden Amanah dan menteri pertahanan. 

“Kebanyakan responden yang ditemui memberi jawapan berdasarkan pemimpin yang mereka kenali. Mereka tidak mengenali menteri, terutamanya dari Sabah dan Sarawak. Ramai dalam Kabinet adalah muka baharu. 

“Jadi jumlah pengundi yang tidak gembira dengan prestasi Kabinet adalah tinggi.”

Tahap kepuasan juga berbeza di seluruh negara. Responden Melayu di Utara Semenanjung seperti di Perak, Kedah, Pulau Pinang dan Perlis kebanyakannya tidak berpuas hati dengan kerajaan baharu iaitu 61%.

Ini diikuti dengan Melayu Pantai Timur Semenanjung (Kelantan, Terengganu dan Pahang) pada 56%. Ke selatan (Negeri Semblan, Melaka dan Johor), 54% tidak merasakan negara berada di landasan betul selepas PRU14. 

Walaupun kubu kuat PH di Selangor, Kuala Lumpur dan selatan Perak, hanya 42% pengundi Melayu berpuas hati dengan kerajaan dan yang tidak berpuas hati adalah 43%. 

Isu sara hidup

Kajian itu juga turut mendapati bagi kebanyakan pengundi Melayu, tuga keutamaan yang perlu ditangani kerajaan adalah kos sara hidup (32%), memenuhi janji manifesto (20%) dan memulihkan ekonomi (18%).  

Mempertahankan Islam dan hak Melayu adalah di tempat keempat iaitu pada 16%, diikuti membanteras rasuah dan mengembalikan integriti pada 10%. 

Baki 5% adalah sama ada tidak tahu atau enggan memberi respon. 

Kajian itu melibatkan 1,622 responden berusia 21 tahun ke atas. Kira-kira 16% adalah antara 21 hingga 29, 19% antara 30 hingga 39, 28% berusia antara 40 hingga 49 dan 21% antara 50 hingga 59, manakala hanya 4% berusia 60 tahun ke atas. 

51% responden terdiri daripada lelaki. 

Lebih separuh daripada responden adalah di negeri utara, Selangor dan Wilayah Persekutuan. Majoriti mereka tinggal di bandar (66%), manakala selebihnya adalah dari kawasan pinggir bandar (19%) dan luar bandar (15%).

Kebanyakan daripada 1,622 responden adalah petani, nelayan dan bekerja di kampung (21%), ahli perniagaan (21%) dan penjawat awam (16%). Lebih separuh daripada responden adalah kumpulan B40 (52%) manakala 31% adalah M40 dan 17% T20. 

Kajian dijalankan menerusi soal selidik dan temu bual yang dijalankan bermula 1 Jun hingga 30 Julai.

PH mencatat sejarah pada 9 Mei apabila menumbangkan Barisan Nasional dari Putrajaya dengan memenangi 116 kerusi Parlimen. Ia turut mendapat sokongan daripada Parti Warisan Sabah, yang mempunyai lapan kerusi dan Upko mempunyai satu kerusi. 

BN memenangi 79 kerusi. Jumlah itu bagaimanapun semakin menurun kepada 54 selepas kehilangan rakan komponennya dari Sarawak dan beberapa ahli Parlimen Umno yang menjadi wakil rakyat bebas. – 13 Ogos, 2018


Daftar atau log masuk di sini untuk komen.


Komen