TENTERA laut Libya pada Ahad menyelamatkan kira-kira 458 pendatang dalam dua operasi berasingan di luar pantai di barat bandar Al-Khoms dan Zlitan.
Jurucakap Tentera Laut, Ayob Qassem berkata, 361 pendatang dari dua bot getah diselamatkan peronda pengawal pantai kira-kira 53 kilometer dari pantai Al-Khoms dan 120 kilometer di timur Tripoli.
“Pendatang Afrika yang berbeza kerakyatan itu termasuk 88 wanita dan 44 kanak-kanak,” katanya.
Menurut Qassem lagi, sebelum ini seorang lagi pengawal keselamatan pantai menyelamatkan 97 migran termasuk 22 wanita dan 26 kanak-kanak di perairan Ziltan.
Kesemua mereka kemudian dibawa ke Pangkalan Tentera Laut Tripoli sebelum dipindahkan ke pusat penempatan pelarian di ibu negara.
Pada minggu lepas, tentera laut Libya menyelamatkan lebih 1,000 pendatang dan 25 mayat dalam operasi berasingan.
Libya menjadi negara tumpuan kepada pendatang yang ingin menyeberangi Mediterranean untuk menuju ke arah Eropah berikutan pergolakan yang melanda negara mereka. – Bernama, 25 Jun, 2018.
Komen