PRESIDEN Nigeria, Muhammadu Buhari pada Selasa berkata akan meluluskan undang-undang baru untuk mengurangkan had umur ahli politik bagi menambah prospek calon lebih muda pada pilihan raya umum tahun depan.
“Dalam beberapa hari lagi, saya akan disertai oleh ramai anak muda Nigeria berkelayakan untuk menandatangani rang undang-undang (RUU)‘Not Too Yung To Run’,” katanya dalam ucapan bersempena Hari Demokrasi.
RUU itu diluluskan oleh Parlimen pada tahun lalu dan disokong dua pertiga ahli Parlimen. Langkah terakhir hanya memerlukan persetujuan presiden.
RUU ini akan memendekkan umur minimum bagi calon presiden dari 40 ke 35, manakala gabenor negara dan senator dari 35 ke 30.
Had umur minimum bagi Ahli Dewan Negeri pula akan menjadi 25 tahun.
Perubahan dalam undang-undang ini adalah untuk meningkatkan penyertaan kaum muda dalam politik. Lebih separuh daripada anggaran 180 juta penduduk Nigeria berumur 30 tahun. – AFP, 29 Mei, 2018.
Komen