43 mangsa banjir di Johor


Barangan lebihan misi kemanusiaan Syria di depoh simpanan Sungai Buloh diagihkan kepada mangsa banjir di seluruh negara. – Gambar Facebook Nadma, 21 Januari, 2024.

SERAMAI 43 mangsa banjir masih berlindung di sebuah pusat pemindahan sementara (PPS) di Johor manakala PPS di Sarawak ditutup sepenuhnya setakat malam ini.

Berdasarkan laporan terkini Agensi Pengurusan Bencana Negara (Nadma), satu-satunya PPS yang masih dibuka adalah di daerah Segamat yang menempatkan 12 keluarga.

Sementara itu, tinjauan situasi di stesen telemetri Jabatan Pengairan dan Saliran mendapati beberapa sungai berada pada paras bahaya iaitu Sungai Johor di Kota Tinggi, Johor, Sungai Kedah (Kota Setar, Kedah), Sungai Arau (Arau, Perlis) dan Sungai Terengganu (Hulu Terengganu, Terengganu).

Nadma turut memaklumkan sebanyak 17 jalan ditutup akibat banjir, jambatan rosak dan cerun runtuh antaranya Jalan Boh di Cameron Highlands, Pahang, Jalan Lingkaran Kahang Barat di Kluang, Johor dan Jalan Durian Mentangau di Dungun, Terengganu. – Bernama, 21 Januari, 2024.Daftar atau log masuk di sini untuk komen.


Komen