Tentera Udara Jordan mengambil langkah berani melaksanakan misi menggugurkan bantuan perubatan dan farmaseutikal ke hospital medan Jordan di Semenanjung Gaza.
Raja Jordan Raja Abdullah II bertitah anggota tentera udara tidak gentar untuk menghantar bantuan perubatan menggunakan payung terjun (air-dropped) ke hospital medan Jordan di Gaza.
“Menjadi kewajipan kita untuk membantu mereka yang cedera di Gaza. Kami sentiasa ada untuk saudara Palestin kami,” titahnya.
Keputusan itu diumumkan ketika Setiausaha Negara AS Antony Blinken melakukan lawatan diplomatik serantau, mengadakan perbincangan di Amman pada Sabtu dengan rakan sejawatannya dari Jordan, Mesir, Arab Saudi dan Emiriah Arab Bersatu.
Blinken melawat Tebing Barat, Iraq dan Cyprus yang memberi tumpuan kepada bantuan untuk orang awam yang terkepung di Gaza dan menghalang serangan oleh kumpulan disokong Iran ke atas tentera Amerika sebagai tindak balas kepada perang di Gaza.
Lebih daripada 9,000 orang awam Palestin terbunuh dalam pencerobohan Israel sejak konflik bermula pada 7 Oktober.
Israel tanpa henti mengebom Semenanjung Gaza dan menghantar tentera darat dengan kementerian kesihatan di wilayah Palestin yang dikendalikan Hamas mengatakan 9,770 orang terbunuh, kira-kira dua pertiga daripadanya wanita dan kanak-kanak.
Jurucakap tentera Israel Daniel Hagari semalam berkata tentera mengepung Kota Gaza di utara sempadan itu menyebababkan wilayah Palestin terbahagi kepada dua.
“Kini wujud Gaza selatan dan Gaza utara”, katanya. – AFP, 6 November, 2023.
Komen