Skim perubatan Madani diperluas seluruh negara mulai 15 September, kata menteri


Melalui Skim Perubatan Madani, bilangan rawatan yang diberikan hampir mencecah 4,000 sehari dan semakin meningkat. – Gambar fail The Malaysian Insight, 19 September, 2023.

INISIATIF perkhidmatan kesihatan percuma yang ditawarkan kerajaan melalui Skim Perubatan Madani kini diperluaskan ke seluruh negara bermula 15 September lepas, Dewan Rakyat diberitahu hari ini.

Menteri Kesihatan Dr Zaliha Mustafa berkata perluasan skim itu dibuat berikutan sambutan yang menggalakkan dengan kini 80,000 isi rumah B40 mendapat manfaat daripada skim itu sejak ia diperkenalkan. 

“Lebih 130,000 rawatan kesihatan pesakit luar bagi kes akut diberikan melalui klinik swasta dan 80,000 isi rumah mendapat manfaat daripada skim ini.

“Bilangan rawatan yang diberikan hampir mencecah 4,000 sehari dan semakin meningkat. Kini, lebih 1,300 klinik swasta telah mendaftar dan bekerjasama dalam program ini sebagai panel dalam memberikan perkhidmatan,” katanya ketika menggulung perbahasan usul Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia Ke-12 (KSP RMK12) bagi Kementerian Kesihatan (KKM) di Dewan Rakyat hari ini.

Zaliha berkata KKM juga mengalu-alukan klinik perubatan swasta di seluruh negara untuk mendaftar sebagai klinik panel Skim Perubatan Madani dan berharap ahli Parlimen membantu mempromosi skim berkenaan di kawasan masing-masing untuk memastikan lebih ramai rakyat mendapat kemudahan kesihatan itu.

Skim Perubatan Madani yang diperkenal sebagai inisiatif bagi mengatasi isu kesesakan pesakit di fasiliti kesihatan kerajaan, sebelum ini dilaksanakan secara rintis di beberapa daerah dan berperingkat hinggalah skim berkenaan tersedia di 21 daerah seluruh negara setakat Ogos lepas.

Skim itu juga bertujuan membantu rakyat khususnya kumpulan B40 mendapatkan rawatan pesakit luar bagi kes akut di klinik perubatan swasta secara percuma. 

Sementara itu, Zaliha berkata kementerian sedang berusaha meningkatkan bilangan ahli fisioterapi memandangkan nisbah ahli fisioterapi KKM dengan penduduk Malaysia adalah 1:17,878, manakala nisbah ahli fisioterapi kerajaan dan swasta dengan penduduk Malaysia pula adalah 1: 6,800.

“Jumlah ini masih rendah dan jauh daripada saranan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) iaitu satu ahli fisioterapi bagi 2,000 penduduk dan hingga 31 Ogos lepas terdapat seramai 1,919 Jurupulih Perubatan Fisioterapi dan Pegawai Pemulihan Perubatan Fisioterapi di KKM.

“Antara langkah diambil untuk meningkatkan bilangan ahli fisioterapi ialah meningkatkan keluaran graduan Diploma Fisioterapi Institut Latihan KKM dan pada 2022 seramai 76 orang menamatkan pengajian iaitu peningkatan sebanyak 46% berbanding pada 2020 iaitu seramai 52 orang,” katanya.

Zaliha berkata kementerian juga melantik Jurupulih Perubatan (Fisioterapi) secara lantikan kontrak bagi kesinambungan penyampaian perkhidmatan dan hingga 31 Ogos lepas, seramai 207 Jurupulih Perubatan (Fisioterapi) lantikan kontrak sedang berkhidmat di KKM. – Bernama, 19 September, 2023.


Daftar atau log masuk di sini untuk komen.


Komen