4,800 liter diesel bersubsidi dirampas di Negeri Sembilan


KPDN Negeri Sembilan merampas 4,800 liter diesel bersubsidi dianggarkan bernilai RM10,320 yang dipercayai diseleweng di Rantau, semalam. – Gambar fail The Malaysian Insight, 2 September, 2023.

KEMENTERIAN Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) Negeri Sembilan merampas 4,800 liter diesel bersubsidi dianggarkan bernilai RM10,320 yang dipercayai diseleweng dalam serbuan Op Tiris di sebuah premis tanpa nombor di Rantau, semalam.

Pengarahnya Muhammad Zahir Mazlan berkata, nilai rampasan keseluruhan berjumlah RM21,520 termasuk sebuah lori dan enam unit tangki IBC.

“Pemeriksaan menyeluruh mendapati terdapat sebuah lori dengan kanvas berwarna jingga bersama enam unit tangki IBC berisi minyak disyaki diesel bersubsidi di dalamnya,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata, pemandu lori melarikan diri apabila menyedari kehadiran anggota serbuan dan kenderaan itu dipercayai digunakan untuk mengumpul dan mengedar minyak diesel.

Muhammad Zahir berkata, sitaan dibuat bagi kesalahan di bawah Seksyen 21 Akta Kawalan Bekalan (AKB) 1961 serta Peraturan 3(1) Peraturan-Peraturan Kawalan Bekalan 1974.

Kes disiasat di bawah AKB 1961. – Bernama, 2 September, 2023.



Daftar atau log masuk di sini untuk komen.


Komen