NIMP 2030: Nilai tokokan pembuatan dijangka berkembang 6.5%, kata PM


Perdana Menteri Anwar Ibrahim berkata NIMP 2030 menyasar untuk meningkatkan nilai tokokan pembuatan sebanyak 6.5 peratus kepada RM587.5 bilion menjelang 2030. – Gambar fail The Malaysian Insight, 1 September, 2023.

PELAN Induk Perindustrian Baharu 2030 (NIMP 2030) menyasar untuk meningkatkan nilai tokokan pembuatan sebanyak 6.5 peratus kepada RM587.5 bilion menjelang 2030, hasil daripada intervensi pelan induk tersebut bagi sektor berimpak tinggi.

Perdana Menteri Anwar Ibrahim berkata sektor berimpak tinggi tersebut termasuklah elektrik dan elektronik (E&E), kimia, kenderaan elektrik, aeroangkasa dan farmaseutikal.

“Dari segi pekerjaan, pertumbuhan 2.3 peratus dari 2023 diunjurkan. Ini susulan daripada penciptaan pekerjaan berkemahiran tinggi ketika negara bergerak ke arah aktiviti tokokan nilai tinggi dan peningkatan dalam automasi dan kemajuan teknologi,” katanya dalam ucapan beliau pada majlis pelancaran NIMP 2030 di Kuala Lumpur hari ini.

Anwar juga berkata kerajaan yakin strategi dalam NIMP 2030 akan membuahkan hasil yang bermakna dan memberi impak besar kepada ekonomi negara. – Bernama, 1 September, 2023.



Daftar atau log masuk di sini untuk komen.


Komen