Usul sempadan semula diluluskan di Parlimen dengan laungan 'tipu' dan 'curi'


Asila Jalil Yasmin Ramlan Mohd Farhan Darwis

Ketika menggulung perbahasan usul tersebut, Timbalan Perdana Menteri Ahmad Zahid Hamidi berkata walaupun kerajaan tidak bersetuju dengan pelaksanaan persempadanan semula Suruhanjaya Pilihah Raya (SPR), tetapi ia dikemukakan melalui saluran yang betul. – Gambar fail The Malaysian Insight, 28 Mac, 2018.

SIDANG Dewan Rakyat hari ini meluluskan usul Persempadanan Semula Kawasan Pilihan Raya dengan laungan “tipu” dan “curi” daripada ahli-ahli Parlimen Pakatan Harapan (PH).

Usul yang dibawa Perdana Menteri Najib Razak itu diluluskan apabila majoriti 129 ahli Parlimen menyokong berbanding  80 ahli Parlimen menolak.


Bermula July 2018, akses bagi laporan penuh hanya untuk anda yang melanggan. Daftar sekarang dan nikmati satu (1) minggu akses percuma!

Langgan sekarang!


Daftar atau log masuk di sini untuk komen.


Komen


  • SPR melaksanakan Persempadanan Semula kali ini kerana terdapat parlimen yang jumlah rakyatnya sudah mencecah sehingga 100,000 penduduk. Justeru itu, persempadanan semula dilaksanakan dengan niat memberikan rakyat hak diberi perkhidmatan sewajarnya oleh Ahlli Parlimen mereka.

    Dimuat naik 5 tahun yang lalu oleh Amer Farid

  • Kami harap Yang Dipertuan Agong tidak luluskan usul dan tetap berdiri sama dengan Rakyat seluruh Malaysia

    Dimuat naik 5 tahun yang lalu oleh Tanahair Ku