Mahkamah benar pemilik kelab komedi cabar tindakan DBKL 


MAHKAMAH Tinggi Kuala Lumpur hari ini memberikan kebenaran Crackhouse Comedy Club meneruskan semakan kehakiman mereka terhadap Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) kerana membatalkan lesen operasi dan menyenaraihitamkan pemiliknya daripada mendaftarkan sebarang perniagaan di bandar.

Hakim Amarjeet Singh memberi kebenaran kepada pemilik bersama Rizal van Geyzel dan Shankar R Santhiram membatalkan keputusan DBKL, yang dibuat pada 30 Julai tahun lalu.

Rizal dan Shankar memohon beberapa pengisytiharan mahkamah, termasuk keputusan DBKL menamatkan lesen perniagaan Crackhouse Comedy Club dan menghalang kedua-dua mereka daripada mendaftar sebarang perniagaan selanjutnya di Kuala Lumpur adalah “tidak sah, tidak munasabah, tidak rasional, tidak sah dan tidak berperlembagaan”.

Kedua-dua mereka juga menuntut ganti rugi teladan dan teruk.

Penyenaraian hitam itu berikutan penggantungan lesen kelab komedi itu oleh DBKL Julai lalu berhubung klip video tular yang menunjukkan seorang pelawak berdiri menanggalkan baju kurungnya dan mendedahkan pakaian di dalamnya semasa persembahan di kelab itu.

Wanita itu, Siti Nuramira Abdullah, didenda RM8,000 oleh mahkamah sesyen Kuala Lumpur bulan lalu selepas mengaku bersalah atas pertuduhan mengeluarkan kata-kata dengan niat sengaja mengguris perasaan orang lain.

Rizal turut ditahan apabila beberapa video lama persembahan komedi kontroversi muncul semula dan didakwa atas tiga pertuduhan memuat naik video di tiga platform media sosialnya yang didakwa menyentuh sensitiviti kaum dan agama. – 23 Mei, 2023.


Daftar atau log masuk di sini untuk komen.


Komen