UKRAINE menempah 100 kenderaan perisai pelbagai guna Rosomak, yang dibuat di Poland di bawah lesen Finland, kata perdana menteri Poland pada Sabtu.
“Saya membawa pesanan yang dibuat semalam oleh Perdana Menteri (Ukraine) Denys Shmyhal untuk 100 Rosomaks yang akan dibuat di sini,” kata Mateusz Morawiecki semasa lawatan ke tapak pembuatan Rosomak di bandar selatan Poland, Siemianowice Slaskie.
Tempahan itu akan dibiayai melalui dana yang diterima Poland daripada Kesatuan Eropah dan dana Amerika Syarikat (AS) yang diterima Ukraine, katanya, tanpa memberikan butiran atau kos keseluruhan kontrak.
AS dan sekutunya membekalkan Ukraine dengan pelbagai pembiayaan dan senjata selepas Russia menyerang jiran bekas Soviet yang pro-Barat pada Februari 2022.
Rosomak adalah kenderaan perisai pelbagai guna 8x8 yang dikeluarkan di bawah lesen daripada Patria Finland. – AFP, 1 April, 2023.
Komen