Gempa bumi 6.1 magnitud gegar Filipina


GEMPA bumi berukuran 6.1 magnitud menggegarkan tengah Filipina pada awal Khamis, kata Kajian Geologi AS (USGS), dengan agensi seismologi tempatan memberi amaran tentang gegaran susulan dan kemungkinan kerosakan.

Gempa bumi kuat dan cetek melanda wilayah Masbate di tengah-tengah negara kepulauan itu sejurus selepas 2:00 pagi waktu tempatan (1800GMT), mengejutkan penduduk.

Pusat gempa terletak 11km dari kampung terdekat Miaga, dalam perbandaran Uson, di pulau utama wilayah Masbate, kata USGS.

Gempa bumi cetek biasanya menyebabkan lebih banyak kerosakan berbanding gempa bumi yang lebih dalam, tetapi tiada laporan segera mengenai kerosakan atau kemalangan jiwa.

Tiada amaran tsunami dikeluarkan.

“Ia agak kuat,” kata ketua polis wilayah Masbate Rolly Albana kepada AFP.

“Saya sedang tidur apabila kami digoncang dan dikejutkan.”

Albana berkata polis tidak melaporkan sebarang kesan gempa bumi itu.

Ketua Polis Uson Kapten Reden Tolledo berkata beberapa penduduk melarikan diri dari rumah mereka.

“Malah saya juga ke luar kerana bimbang kemungkinan gempa susulan,” kata Tolledo.

Gregorio Adigue, seorang pegawai bencana di perbandaran Dimasalang, berkata beliau merasakan gegaran susulan yang kuat hampir sejam selepas gempa itu.

Tetapi bangunan dan struktur lain di kawasan itu tidak kelihatan rosak, katanya.

“Kami akan mengelilingi sekolah di setiap kampung untuk melihat keadaan bangunan,” kata Adigue.

Jabatan pendidikan Masbate dilaporkan menggantung kelas pada Khamis berikutan “gegaran susulan berterusan dirasai” di wilayah itu.

Gempa besar terakhir berlaku pada Oktober di utara Filipina.

Gempa bumi berukuran 6.4 magnitud melanda bandar pergunungan Dolores di wilayah Abra, mencederakan beberapa orang, merosakkan bangunan dan memutuskan bekalan elektrik ke kebanyakan wilayah itu.

Gempa bumi berukuran 7.0 magnitud di pergunungan Abra pada Julai lalu menyebabkan tanah runtuh dan retakan, membunuh 11 orang dan mencederakan beberapa ratus yang lain. – AFP, 16 Februari, 2023.


Daftar atau log masuk di sini untuk komen.


Komen