Adik Jong-un kritik Korea Selatan pertimbang kenakan sekatan baharu


Kim Yo-jong menggelar kepimpinan Korea Selatan sebagai 'bodoh, yang terus mencetuskan 'situasi berbahaya akibat tekanan dari Washington. – Gambar EPA, 24 November, 2022.

ADIK perempuan pemimpin Korea Utara Kim Jong-un dan timbalan pengarah salah satu jabatan Jawatankuasa Pusat Parti Pekerja yang memerintah, Kim Yo-jong, pada Khamis mengkritik Seoul kerana mendesak Pyongyang dikenakan sekatan baharu.

Kritikan itu dibuat dengan menggelar kepimpinan Korea Selatan sebagai “bodoh”, yang terus mencetuskan “situasi berbahaya” akibat tekanan dari Washington.

Pada Selasa, jurucakap kementerian luar Korea Selatan Lim Soo-suk berkata Seoul sedang berunding rapat dengan Washington dan Tokyo untuk meningkatkan keberkesanan kemungkinan sekatan unilateral terhadap aktiviti siber Pyongyang jika Korea Utara menjalankan ujian nuklear ketujuhnya

Ahli politik itu memberi amaran kepada Seoul bahawa “sekatan terdesak dan tekanan AS dan “pembantu” Korea Selatannya terhadap Korea Utara akan menyemarakan permusuhan dan kemarahan yang akan menjerat mereka, lapor Sputnik memetik Kim sebagai berkata dalam satu kenyataan yang dipetik oleh agensi berita Korea Utara, KCNA.

Kementerian penyatuan Korea Selatan pada Khamis menyuarakan kekesalan atas kenyataan Kim dan mengutuk percubaan Korea Utara untuk menggugat kestabilan sistem Korea Selatan dan “menghasut perjuangan anti-kerajaan” di negara itu.

Korea Utara telah melancarkan berpuluh-puluh peluru berpandu ke arah Korea Selatan sejak awal 2022, termasuk peluru berpandu balistik antara benua minggu lepas. Presiden Korea Selatan itu mengarah tindakan pencegahan baharu dibuat terhadap Korea Utara serta “mengukuhkan kerjasama keselamatan antara Korea Selatan, AS serta Jepun.” Pyongyang berkata aktiviti berkaitan ketenteraannya dibuat sebagai tindak balas kepada provokasi oleh Seoul, Washington, dan Tokyo. – Bernama, 24 November, 2022.          


Daftar atau log masuk di sini untuk komen.


Komen