Pegawai kanan Bukit Aman dikaitkan dengan pengubahan wang haram di Sydney


Media Australia melaporkan akaun bank milik Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman Wan Ahmad Najmuddin Mohd (tengah) menerima banyak deposit wang yang meragukan mencecah RM1 juta dipercayai hasil penggubahan wang haram. – Gambar fail The Malaysian Insight, 2 Mac, 2018.

POLIS Australia merampas sejumlah AUD$320,000 (RM971,728) dalam akaun bank milik Ketua Jabatan Siasatan Jenayah (CID) Bukit Aman Wan Ahmad Najmuddin Mohd kerana disyaki hasil penggubahan wang haram, lapor akhbar Sydney Morning Herald (SMH).

Wan Ahmad, bagaimanapun tidak akan mencabar rampasan untuk mendapatkan wang itu kembali. Laporan menyebut yang Bukit Aman sudah melepaskannya daripada sebarang kesalahan susulan siasatan dalaman dilakukan tahun lepas selepas menerima amaran daripada polis Australia. Dia yang naik pangkat menjadi ketua CID April tahun lepas dikatakan membuka akaun bank itu pada 2011 untuk membayar pengajian sarjana anak perempuannya.


Bermula July 2018, akses bagi laporan penuh hanya untuk anda yang melanggan. Daftar sekarang dan nikmati satu (1) minggu akses percuma!

Langgan sekarang!


Daftar atau log masuk di sini untuk komen.


Komen