Tokoh politik lama perlu berundur, kata Daim


Jahabar Sadiq Chan Kok Leong

Daim memberi contoh bekas seterunya Anwar Ibrahim sebagai contoh tokoh politik yang perlu berundur bagi memberi laluan kepada generasi baharu. – Gambar fail The Malaysian Insight, 10 Julai, 2022.

SUDAH tiba masa tokoh politik veteran berundur untuk memberi ruang kepada generasi baharu memimpin negara, kata Daim Zainuddin.

“Sosok ini mesti berundur demi negara dan beri peluang generasi baharu naik.

“Selagi mereka masih kekal di sini, generasi baharu tidak boleh naik,” kata bekas menteri berusia 84 tahun itu dalam satu wawancara dengan The Malaysian Insight di pejabatnya di Menara Ilham.

Beliau memberi pandangannya mengenai masa depan Malaysia selepas pentadbiran Pakatan Harapan tumbang pada 2020.

Daim memberi contoh bekas seterunya Anwar Ibrahim sebagai contoh tokoh politik yang perlu berundur.

Katanya, presiden PKR itu malah cuba menghalang bekas naib presiden parti itu, Rafizi Ramli dari menguasai jawatan timbalan presiden dalam pemilihan parti baru-baru ini.

Daim berkata, Anwar sebelum ini menyalahkan beliau apabila Mohamed Azmin Ali menewaskan Rafizi dalam persaingan jawatan timbalan presiden sewaktu pemilihan PKR 2019.

“Apabila Azmin menang, dia (Anwar) datang jumpa dan beritahu ‘Azmin tak akan berani cabar saya tanpa sokongan awak’.

“Saya beritahu Anwar, biarlah betul. ‘Awak yang minta Rafizi lawan Azmin. Jadi apabila Rafizi kalah, maknanya awak kalah. Lagi teruk, awak beritahu orang Rafizi kalah sebab Daim.

“Macam mana saya, sebagai orang luar, yang tak kenal pun ahli awak, kawal parti awak? Lepas itu, dia diam dan tak datang jumpa saya lagi,” kata Daim sambil ketawa.

Katanya terlalu ramai pemimpin veteran masih bergantung kepada kuasa politik di Malaysia dan cuba menghalang pemimpin muda meningkat naik.

“Tengoklah (Anwar) sekarang. Dia cuba sekat Rafizi. Kalau saya jadi (Anwar), saya sudah letak jawatan.

“Awak nak perubahan tapi awak tak mahu berubah dan sekarang anak perempuan awak pun lawan,” katanya.

Daim berkata Anwar sebelum ini menyalahkan beliau apabila Mohamed Azmin Ali menewaskan Rafizi dalam persaingan jawatan timbalan presiden sewaktu pemilihan PKR 2019. – Gambar fail The Malaysian Insight, 10 Julai, 2022.

Terlepas peluang

Walaupun bersara dari politik, Daim bersama pemimpin seperti bekas ketua wanita Umno Rafidah Aziz tampil berkempen untuk Pakatan Harapan dalam pilihan raya umum 2018.

Daim kecewa apabila pentadbiran yang berjaya dibentuk PH selepas itu tumbang pada 2020.

“Kita ada peluang apabila kita menang pilihan raya pada 2018. Orang Melayu keluar dan tolak Umno. Tapi malangnya ahli politik tetap jadi ahli politik, mereka ada cita-cita dan biarkan agenda parti kuasai agenda nasional.

“Semua pihak ambil pendirian sendiri dan tidak ambil pendirian bersama. Mereka setuju dalam kabinet, kemudian apabila keluar sebut perkara lain.

“Saya kata waktu itu, kerajaan ini tak akan lama. Ini bukan cara tadbir kerajaan.”

Daim berkata, keadaan itu serupa dengan perkembangan di Jepun dan Indonesia selepas pentadbiran parti LDP dan Golkar yang memerintah sebegitu lama diganti.

“Ada ketidakpastian dan ketidakstabilan dan semua orang tidak sabar dan biar agenda parti mengambil alih (pentadbiran). Tentulah kita salahkan Dr Mahathir (Mohamad) kerana letak jawatan.

“Maksud saya dia ada sebab sendiri tetapi saya tidak fikir dia patut letak jawatan. Dia ada sokongan ahli parlimen untuk kekal kerana semua orang mahu sekat Anwar.

“Orang Melayu tidak suka Anwar. Hanya PKR, tapi tidak semua kerana ada blok Azmin, DAP dan Amanah.

“Tetapi cita-cita peribadi terlalu kuat sehingga mereka tidak peduli kepada negara. Sekarang ini kembali kepada Umno dan klusternya. Peluang itu sudah terlepas.

“Sukar sekali untuk dapat peluang lain. Nampaknya tak ada. Malah sehingga hari ini pun (pembangkang) masih berpecah. Dan ini akan berterusan hingga 10 tahun jika kita tidak hati-hati.”

Daim yang meraih PhD dari Universiti Malaya pada usia 81 tahun tetap optimis pada masa depan Malaysia.

“Kita ada masa depan tetapi kita perlu putuskan. Generasi baharu perlu sertai dan kemudian pendidikan perlu main peranan.

“Kemudian mungkin waktu itu kita ada peluang untuk laraskan semula negara,” katanya. – 11 Julai, 2022.


Daftar atau log masuk di sini untuk komen.


Komen