PMO, projek mega punca hutang kerajaan bertambah, kata ahli ekonomi


Bede Hong

Perdana Menteri Najib Razak menghadiri majlis pecah tanah ECRL di Kuantan pada Ogos tahun lepas. – Gambar fail The Malaysian Insight, 4 Februari, 2018.

PERBELANJAAN keterlaluan oleh Pejabat Perdana Menteri (PMO) yang tidak disemak dan peruntukan dana pembangunan tidak seimbang menyebabkan hutang rasmi kerajaan hampir mencecah RM700 bilion, kata ahli ekonomi terkenal.

Bekas pembantu setiausaha agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Jomo Kwame Sundaram berkata terdapat keperluan mendesak bagi ketelusan dan akauntabiliti lebih baik dalam semakan jumlah perbelanjaan infrastruktur yang “off-budget”, iaitu peruntukan yang bukan sebahagian daripada belanjawan kerajaan persekutuan dan dengan itu tidak dapat dipertanggungjawabkan kepada Parlimen.


Bermula July 2018, akses bagi laporan penuh hanya untuk anda yang melanggan. Daftar sekarang dan nikmati satu (1) minggu akses percuma!

Langgan sekarang!


Daftar atau log masuk di sini untuk komen.


Komen


  • Kementerian Kewangan menjelaskan hutang dijamin kerajaan setakat 30 Jun lalu adalah sebanyak RM217.37 bilion. Jaminan kerajaan itu diberikan kepada empat badan berkanun dan 26 anak syarikat Menteri Kewangan Diperbadankan (MKD).Pemberian jaminan kerajaan bertujuan melaksanakan projek strategik negara yang berimpak tinggi dan memberi manfaat kepada rakyat secara keseluruhan.

    Dimuat naik 3 tahun yang lalu oleh Amera amani