Belgium tutup semua loji nuklear menjelang 2025


Penghapusan tenaga nuklear secara berperingkat telah termaktub dalam undang-undang Belgium sejak 2003. – Gambar EPA, 23 Disember, 2021.

BELGIUM akan menutup semua tujuh reaktor nuklearnya menjelang 2025 namun kekal buka pintu teknologi nuklear generasi baharu, menurut perjanjian yang dicapai pada Khamis oleh kerajaan campuran.

Sumber kerajaan memberitahu AFP rundingan itu termasuk perjanjian “pelaburan sekitar 100 juta euro (AS$1.1 juta) ke atas loji modular kecil”.

Sidang media akan berlangsung di ibu pejabat pejabat perdana menteri pada 1000 GMT untuk membentangkan butirannya.

Penghapusan tenaga nuklear secara berperingkat telah termaktub dalam undang-undang Belgium sejak 2003.

Tarikh akhir ialah 2025, sasaran yang komited untuk dicapai oleh kerajaan semasa ia mengambil alih pejabat pada Oktober 2020.

Tetapi isu itu telah memecahkan gabungan tujuh parti kerajaan yang terdiri daripada hijau, sosialis dan liberal Perdana Menteri Alexander De Croo.

Parti MR liberal berhujah menentang meninggalkan kuasa nuklear, strategi yang dicadangkan oleh Menteri Tenaga Hijau Flemish Tinne Van der Straeten.

Mereka berkata beberapa kapasiti nuklear semasa Belgium harus dikekalkan kerana stesen janakuasa gas baharu yang dirancang untuk mendapatkan bekalan tenaga terlalu mencemarkan alam.

Penyiar Belgium RTBF melaporkan mesyuarat menteri bersetuju untuk melabur dalam “tenaga boleh diperbaharui dan neutral karbon”—termasuk tenaga nuklear generasi baharu.

Sumber kerajaan memberitahu AFP bajet untuk melabur dalam teknologi itu telah pun disediakan.

Sumber itu menambah kompromi itu mengekalkan “senario A” menteri tenaga dan “mengesahkan mekanisme pelaburan yang disediakan untuk menggantikan kuasa nuklear semasa yang sudah lapuk”.

Kuasa nuklear juga telah membahagikan negara anggota Kesatuan Eropah yang lain apabila blok itu bertelagah mengenai memasukkannya dan gas asli dalam senarai sumber tenaga mampan yang layak untuk pelaburan.

Senarai itu yang dikenali sebagai “taksonomi” EU wujud untuk menggalakkan tenaga yang lebih hijau dan memudahkan peralihan kepada masa depan yang neutral karbon. – AFP, 23 Disember, 2021.


Daftar atau log masuk di sini untuk komen.


Komen