Abang Johari nafi menghadap Agong semalam


Ketua Menteri Sarawak Abang Johari Openg menafikan yang beliau menghadap Agong berkaitan PRN negeri itu. – Gambar fail The Malaysian Insight, 29 Oktober, 2021.

TIADA sesi menghadap Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berkaitan Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak ke-12 (PRN12) semalam, kata Ketua Menteri Abang Johari Openg.

Katanya, beliau hanya berpeluang menghadap Timbalan Yang di-Pertuan Agong Sultan Nazrin Muizzuddin Shah sebelum ini.

“Tiada perjumpaan (dengan Yang di-Pertuan Agong). Cuma ada berjumpa dengan Timbalan Yang di-Pertuan Agong (sebelum ini).

“Agong kita baru sahaja kembali ke tanah air, jadi Agong masih lagi nak melihat maklumat yang ada (membuat penilaian) dan selepas itu Yang Dipertua Negeri (Tun Abdul Taib Mahmud) akan menghadap Agong,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri satu acara di Kuching, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika ditanya sama ada beliau menghadap Yang di-Pertuan Agong bagi membincangkan mengenai PRN Sarawak semalam.

Ogos lepas, perintah darurat dikuatkuasakan di Sarawak bagi membendung penularan Covid-19 susulan peningkatan kes Covid-19 secara mendadak sekali gus menyebabkan PRN12 tidak boleh diadakan meskipun tempoh DUN tamat Jun lepas.

Perintah Darurat di Sarawak dijadual tamat pada 2 Februari 2022. – Bernama, 29 Oktober, 2021.


Daftar atau log masuk di sini untuk komen.


Komen