10 pesakit Covid-19 maut klinik terbakar di Macedonia


Sebuah klinik hospital merawat pesakit Covid-19 di Macedonia Utara terbakar semalam menyebabkan 10 pesakit terkorban. – Gambar EPA, 9 September, 2021.

KEBAKARAN di klinik hospital merawat pesakit Covid-19 di Macedonia Utara semalam menyebabkan 10 pesakit terkorban, kata Menteri Kesihatan Venko Filipce.

“Kebakaran yang belum diketahui puncanya itu bermula di sebuah klinik Covid-19 di bandar Tetovo, barat laut Macedonia Utara.

“Ini kemalangan yang dahsyat dan saya jangka angka kematian akan meningkat, saya ucapkan takziah kepada keluarga mangsa,” katanya di Twitter.

Pasukan bomba mengambil masa 45 minit untuk memadamkan kebakaran di klinik yang dibina tahun lalu untuk rawatan pesakit Covid-19.

Macedonia Utara mempunyai kira-kira dua juta penduduk dan kemudahan sektor penjagaan kesihatannya agak usang.

Ia melaporkan peningkatan kes koronavirus sejak akhir-akhir ini dengan purata 30 kematian direkodkan sehari dengan jumlah keseluruhan lebih 6,100 kematian sejak pandemik bermula. – AFP, 9 September, 2021.


Daftar atau log masuk di sini untuk komen.


Komen