AGM Bersatu tak ikut Perlembagaan parti, kata akar umbi


Ketua Bahagian Bersatu Temerloh Amerus Che Onn yang membuat dakwaan itu berkata AGM pada Sabtu lalu dilihat “syok sendiri” kerana hanya memperjuangkan kepentingan individu tertentu dan tiada inisiatif untuk menyelesaikan kemelut dalaman parti. – Gambar fail The Malaysian Insight, 2 Januari, 2018.

JABATAN Pendaftaran Pertubuhan (RoS) digesa membuat siasatan terperinci terhadap Mesyuarat Agung Tahunan (AGM) pertama Bersatu Sabtu lalu kerana didakwa tidak mengikut Perlembangaan parti.

Ketua Bahagian Bersatu Temerloh Amerus Che Onn yang membuat dakwaan itu berkata AGM pada Sabtu lalu dilihat “syok sendiri” kerana hanya memperjuangkan kepentingan individu tertentu dan tiada inisiatif untuk menyelesaikan kemelut dalaman parti.

“Pemilihan perwakilan ke AGM tidak dibuat ikut perlembagaan parti. Tiada perhimpunan di peringkat cawangan dan bahagian untuk memilih perwakilan hadir AGM pertama itu. Selain itu, perhimpunan untuk Angkatan Bersatu Anak Muda (Armada) dan Srikandi juga tidak diadakan.

“Saya rasa kami ditipu dan dipermainkan. Maka, saya mendesak RoS membuat siastan terperinci berhubung perkara ini,” katanya kepada pemberita selepas membuat laporan di RoS di Putrajaya, hari ini. 

Sabtu lalu, PPBM mengadakan AGM pertama yang dihadiri 941 perwakilan daripada 137 bahagian di Pusat Konvensyen Ideal, Shah Alam selepas diberikan amaran oleh RoS.

Amerus berkata AGM pertama itu hanya memberi tumpuan kepada pimpinan tertentu sahaja dan perwakilan bahagian tidak diberi hak untuk menyuarakan pandangan.

“Matlamat sebenar penubuhan PPBM (Bersatu) sudah tidak wujud kerana kepimpinan tertinggi hanya memperjuangkan kepentingan individu sehingga isu dalaman parti tidak diselesaikan,’ katanya.

Sehubungan itu, Amerus mendesak Dr Mahathir Mohamad untuk meletak jawatan sebagai pengerusi Bersatu dan Pakatan Harapan kerana hanya memperjuangkan kepentingan peribadi.

Sebelum ini, RoS memberi amaran kepada Bersatu kerana melakukan tiga kesalahan iaitu tidak mengadakan mesyuarat agung tahunan, menubuhkan sayap Pemuda dikenali sebagai Armada dan menangguhkan mesyuarat agung tanpa peruntukan dalam perlembagaan parti sehingga boleh menyebabkan parti itu dibatalkan. – Bernama, 2 Januari, 2018.


Daftar atau log masuk di sini untuk komen.


Komen


  • apa yg dpt dilihat ppbm ini sebenarnya parti yg menyempurnakan agenda pengerusinya saja..bukannya parti yg ditubuhkan utk membantu rakyat..semua dah kena tipu..

    Dimuat naik 6 tahun yang lalu oleh Amer Farid · Ulasan