GUYANA pada Rabu mendakwa jet pejuang Venezuela telah memasuki ruang udara wilayahnya dan terbang di atas pangkalan tentera dan balai polis berhampiran sempadan antara dua negara Amerika Selatan.
Menteri Luar Negeri Hugh Todd menghubungi duta besar Venezuela, Luis Edgardo Diaz Monclus sebelum menyerahkan nota untuk “mendaftarkan kutukan kerajaan Guyana atas pelanggaran kedaulatan Guyana baru-baru ini,” kata kementerian luar negeri dalam satu kenyataan.
Dua pejuang Sukhoi Su-30 dari Venezuela terbang ke Eterinbang Guyana pada ketinggian yang sangat rendah, katanya.
“Jet tempur kemudian mengelilingi lokasi itu sekali sebelum bergerak ke arah timur,” kata kenyataan itu.
Venezuela menolak tuduhan itu.
“Tidak wajar kerajaan Guyana mencipta maklumat palsu mengenai operasi rondaan biasa di perbatasan Venezuela yang dilakukan oleh angkatan udara,” kata Menteri Luar Venezuela Jorge Arreaza dalam satu kenyataan.
Operasi pengawasan itu “terhad kepada wilayah Venezuela,” katanya.
Caracas menuduh Guyana mereka “tindakan pencerobohan” dan melakukan “kempen penipuan” terhadap Venezuela, dalam konteks perselisihan sempadan yang terjadi lebih dari satu abad dan kini isu itu kembali muncul dengan penemuan minyak. – AFP, 4 Mac, 2021.
Komen